Polovica svih objekata komunalne infrastrukture neriješenog je vlasništva

Autor: Jadranka Dozan , 22. prosinac 2021. u 22:00
Godišnje se za održavanje komunalne infrastrukture u JLS-ima izdvaja 3,2 milijardi kuna/G. Jelavić/PIXSELL

Lokalne jedinice ne provode sustavne analize i vrednovanje učinaka upravljanja i korištenja.

Gotovo polovica ili 46,7 posto od evidentiranih 911 tisuća objekata i/li uređaja komunalne infrastrukture jedinica lokalne samouprave (JLS) ima neriješen vlasnički status.

Dio tih objekata i uređaja nije evidentiran u poslovnim knjigama “lokalaca” odnosno nije obuhvaćen popisom imovine i obveza, pokazala je državna revizija koja je na temelju nalaza gradskim i općinskim vlastima izdala gotovo 7000 naloga i preporuka, ili u prosjeku po 13.

Dosta materijala
Izvješće o upravljanju komunalnom infrastrukturom gradova i općina dio je velikog paketa jučer objavljenih izvještaja koje je Državni ured za reviziju ujedno proslijedio Hrvatskom saboru i Državnom odvjetništvu.

Više-manje očekivano, medijski su najviše zazvonila izvješća o financijskoj reviziji političkih stranaka (njih 45) i nezavisnih zastupnika (6). Njihovi su prihodi lani iznosili ukupno više od 149 milijuna kuna. Kod većine su utvrđene manje nepravilnosti u financijskim izvješćima i računovodstvu.

No, kod 35 stranaka i tri nezavisna zastupnika utvrđena su kršenja Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma. U svakom slučaju, sa svakim novim setom izvješća državnih revizora u DORH-u imaju dosta materijala za analiziranja.

U najnovijem paketu izvješća DUR-a je i sedam financijskih revizija proračunskih korisnika među kojima i Imunološkog zavoda, zatim 14 lokalnih jedinica i 9 tvrtki u njihovu vlasništvu.

Usto, objavljena su i dva izvješća o obavljenoj reviziji usklađenosti, i to za Financijsku agenciju i Hrvatski zavod za zapošljavanje, kod kojeg su se propitivale potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom za 2020.

Kad je riječ o izvješću o učinkovitosti upravljanja komunalnom infrastrukturom lokalaca (uz koji je objavljeno 20-ak pojedinačnih zvješća), revizijom je obuhvaćeno 537 lokalnih jedinica (bez Sisačko-moslavačke županije, zbog potresa), pri čemu je samo 25 njih bez zadrške ocjenjeno učinkovitim.

Još dvjestotinjak ih je ukupno ocjenjeno takvima ali uz preporučena poboljšanja, dok ih je najviše (299) djelomično zadovoljilo, a 14 je dobilo neprolaznu ocjenu.

Državni revizori utvrdili su, među ostalim, da komunalne djelatnosti u najvećoj mjeri obavljaju trgovačka društva u vlasništvu JLS-a (44%) i tvrtke ili obrtnici na temelju ugovora o obavljanju tih poslova (30%).

Pojedine komunalne djelatnosti nisu obavljane u skladu sa Zakonom o komunalnom gospodarstvu ili Zakonom ili odlukama JLS, a za dio usluga nisu doneseni i objavljeni opći uvjeti isporuke, uključujući i cjenike.

Uz to, kritike DUR-a idu i za neprovođenje sustavnih analiza i vrednovanja učinaka upravljanja i korištenja komunalne infrastrukture.

Moraju izvještavati javnost
A koliko je to važno govore i milijarde kuna koje se godišnje za nju izdvajaju na razini JLS-a. Naime, rashodi za njezino održavanje premašuju 3,2, a za građenje 2,7 milijardi.

”Za sve nepravilnosti i propuste jedinicama lokalne samouprave dan je 6981 nalog i preporuka. Između ostalog, preporučeno je jedinicama lokalne samouprave da analiziraju i vrednuju učinke upravljanja i korištenja komunalne infrastrukture na način da se uvedu i primjenjuju kriteriji i pokazatelji učinkovitosti upravljanja komunalnom infrastrukturom prema načelima propisanim odredbama Zakona o komunalnom gospodarstvu te da izvještavaju javnost o postignutim ciljevima i učincima upravljanja, odnosno o poduzetim mjerama u slučaju neispunjavanja zadanih ciljeva”, ističu državni revizori. 

Komentirajte prvi

New Report

Close