Polovica putnika u 2021. planira put u inozemstvo, najvažnije će im biti cijepljenje

Autor: Marija Crnjak , 28. siječanj 2021. u 10:19
Veljko Ostojić /SHUTTERSTOCK, BORNA FILIĆ/PIXSELL

Turističke tvrtke u Hrvatskoj zasad nemaju jasne odgovore kad će se otvoriti hoteli i kampovi, hoće li to biti isplativo za Uskrs.

Globalna histerija oko nabavke cjepiva zasad ne zabrinjava značajno turistički sektor, koji ionako ne očekuje da će normalizacija prometa krenuti prije kasnog proljeća ili ranog ljeta, bar što se tiče Mediterana.

Turističke tvrtke u Hrvatskoj zasad nemaju jasne odgovore kad će se otvoriti hoteli i kampovi, hoće li to biti isplativo za Uskrs, te ističu da će sve ovisiti o potražnji. Ipak, cijela turistička godina čini se puno će ovisiti o dinamici cijepljenja, a putovanja će se birati pomnije nego prije pandemije, pokazala je opsežna analiza TripAdvisora koja optimistično naslućuje povratak turizma u drugoj polovici ove godine.

Već rezervirano

Analiza pretraživanja njihovog servisa i anketa provedena na šest najvećih svjetskih tržišta (SAD, UK, Austraija, Italija, Japan i Singapur), pokazala je da gotovo polovica anketiranih putnika na globalnoj razini planira putovati u inozemstvo 2021. godine, uključujući 45 posto američkih putnika.

Jedan od deset globalnih ispitanika već je rezervirao međunarodno putovanje za 2021. godinu, uključujući 14 posto ispitanika u SAD-u.

Najaktivniji su njemački i britanski putnici, u prvom tjednu siječnja 85 posto rezervacije hotela iz tih zemalja bile su za inozemstvo. Interes za putovanja u inozemstvo najjači je za drugu polovicu godine, no značajno je poboljšana slika već u svibnju, u odnosu na 2020. godinu, kad su prevladavala putovanja unutar granica zemlje.

Iako su Nijemci prošlog tjedna objavili da ne planiraju veća putovanja prije praznika Duhova krajem svibnja, a trenutno ih jako brine i novi soj korone i treći val pandemije, dobro je što Hrvatska još nije na popisu kritičnih zemalja jer još nismo zabilježili zarazu mutiranim sojevima.

77

posto anketiranih planira putovati preko granica pod uvjetom da primi cjepivo

Ako nas ne zahvati treći val imamo dobre šanse da zadržimo takvu poziciju i Nijemce dozovemo već za 1. maj, kažu nam u sektoru, iako još s oprezom.

TripAdvisor u svojoj analizi otkrio je da će cijepljenje biti na vrhu prioriteta gostiju. Pritom neće biti važno samo jesu li se cijepili oni sami, ili njihovi suputnici u destinacijama.

Globalno, više od tri četvrtine (77%) ispitanih putnika kaže da će vjerojatnije putovati u inozemstvo ako prime cjepivo. Također, više od četvrtine (26%) ispitanika globalno kaže da bi putovali samo na odredišta koja zahtijevaju cijepljenje posjetitelja prije putovanja.

Iako Svjetsko vijeće za putovanja (WTTC) i dalje inzistira da se ne bi trebale uvoditi nikakve Covid putovnice, odnosno favorizirati cijepljeni turisti, čini se da će podatak o cijepljenju biti vrlo važan i putnicima i industriji.

Na tu temu već se poduzimaju i konkretni koraci – grčki ministar turizma Harry Theoharis i srpska ministrica Tatjana Matić dogovorili su se potpisati zajednički memorandum o razumijevanju u području turizma i o uvjetima za putovanje ovog ljeta. Memorandumom će se definirati uvjeti za ulazak putnika iz Srbije u Grčku i iz Grčke u Srbiju, u razdoblju od 1. svibnja do 1. listopada, navodi se u priopćenju Vlade Republike Srbije.

„To će omogućiti ulazak cijepljenim građanima obje zemlje, dok će negativni PCR test ili test antigena biti obvezan za necijepljene građane. Također, na granici će se raditi slučajni brzi testovi ”, rekla je srpska ministrica turizma Tatjana Matić.

Prijedlozi struke

Hrvatski turistički radnici prilično su zainteresirani da se i sami cijepe, pokazuju analize Hrvatske udruge turizma (HUT). Anketa među zaposlenicima domaćih hotelskih kompanija pokazala je da je za cijepljenje zainteresirano njih oko 25.000, što je oko 70 posto ukupnog broja stalno zaposlenih u djelatnosti pružanja usluga smještaja.

Anketa među zaposlenicima turističkih kompanija provedena je na inicijativu Ministarstva turizma i sporta koje razmatra pokretanje inicijative za prioritetno cijepljenje turističkih djelatnika do početka sezone.

“Rezultat ankete je još jedan pokazatelj da su turistički djelatnici odgovorni i da razumiju važnost cijepljenja za uspjeh turističke sezone, ali i općenito za povratak svakodnevnog života i gospodarstva u normalu. U sektoru se nadamo da će se naći način da se većina turističkih djelatnika procijepi do druge polovice svibnja, kada se očekuju značajnije turističke brojke dolazaka i noćenja.

Naš je prijedlog da se prvo cijepe stalno zaposleni, a onda da se u dva navrata osigura cijepljenje sezonaca. Također, najbrži način bi bio organizirati cijepljenje na radnom mjestu, unutar hotela, naravno poštujući prioritete cijepljenja koje određuje Hrvatski zavod za javno zdravstvo”, izjavio je Veljko Ostojić, direktor HUT-a.

Neovisno o cijepljenju, putnici će svoje putovanje za 2021. godinu odabrati mnogo pomnije nego što su to radili prije pandemije, pokazala je anketa TripAdvisora.

Čak 74 posto ispitanika njihove ankete otkrilo je da planiraju izdvojiti više vremena na odabir destinacije, 64 posto utrošit će više vremena na čitanje preporuka i ocjene prijašnjih gostiju, a 70 posto će ih se jače potruditi da pronađu bolje sadržaje u destinacijama.

Komentirajte prvi

New Report

Close