Polovica poslodavaca zaposlila je osobe s invaliditetom

Autor: Marija Brnić , 29. lipanj 2015. u 22:00
O kvotnom zapošljavanju raspravljalo se na prošlotjednom GSV-u/S. Midžor/PIXSELL

Obavezu zapošljavanja nije ispunilo 4235 poslodavaca, a izuzeće je tražilo njih 280.

Primjena kvotnog zapošljavanja osoba s invaliditetom u prvih pet mjeseci u prvi plan gurnula je novi problem – njihovu nepovoljnu kvalifikacijsku strukturu.

To je područje komu će se u naredenim mjesecima resorna ministarstva morati više pozabaviti, no unatoč tomu rezultati u pet mjeseci primjene Ministarstvo rada i mirovinskog sustava sa socijalnim partnerima na prošlotjednoj sjednici GSV-a ocijenilo je zadovoljavajućim. U odnosu na prvih pet mjeseci prošle godine, naime, broj zaposlenih invalidnih osoba veći je za 84 posto. Iz evidencije na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje do lipnja je izašlo ukupno 1107 osoba s invaliditetom, te ih je ostalo ukupno 6679 nezaposlenih iz te kategorije. Lani je u tom razdoblju s HZZ-a zaposleno 601 osoba s invaliditetom. U Očevidnik o zaposlenim invalidnim osobama ukupno je upisano koncem svibnja bilo 10808 osoba s invaliditetom.

Što se poslodavaca tiče, u izviješću s GSV-a se navodi kako je obvezu ispunila potpuno ili djelomično polovica onih na koje se odnosi obveza zapošljavanja invalidnih osoba, a zakonodavac je to predvidio za sve poslodavce s više od 20 zaposlenih, izuzev stranih diplomatskih i konzularnih predstavništava te integrativnih i zaštitnih radionica. Na listi za ovu kvotu je 8459 poslodavaca. Obvezu ni na koji način nije ispunilo njih 4235, dok ih je u potpunosti kvotu zadovoljilo 1066. Izuzeće od kvotnog zapošljavanja tražilo je 280 poslodavca, od kojih je većini odobreno. Tisuću i pol je poslodavaca samo dijelomično ispunilo kvotu, no u izviješću se ne navodi koliko su sredstava u državni proračun poslodavci koji nisu ispunili ovu obvezu u proteklih pet mjeseci uplatili.

Zakonodavac je propisao da oni koji ne ispunjavaju svoju obvezu zapošljavanja za svakog nezaposlenog radnika s invaliditetom trabaju uplatiti po 900 kuna mjesečno. Nagradu za više ispunjenje obveze od propisanog zatražilo 258 poslodavaca, od kojih je odobrenje za to dobilo je njih 149, koji su nagrađeni s ukupno 121 tisuća kuna. Poticaje za zapošljavnaje radnika s invaliditetom dobilo je u pet mjeseci ukupno 1282 poslodavca kojima su prihvaćeni zahtjevi, temeljem kojih im je uplaćeno ukupno 16,3 milijuna kuna, najviše za subvencije plaća, doprinose, te za osobnog asistenta.

Komentirajte prvi

New Report

Close