‘Poljoprivrednici koji nisu poslušali ministarstvo bit će isključeni iz otkupa’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. ožujak 2013. u 18:20
Photo: Ivica Galovic/PIXSELL

‘Službeno će im biti izdana mjera zabrane isporuke mlijeka, a posljedice daljnjeg saniranja šteta na svoj farmi morat će snositi sami.’

Ministarstvo poljoprivrede izvjestilo je danas da dosadašnji tijek Akcijskog plana za rješavanja problema mliječnog sektora pokazuje dobre rezultate i u otkup je vraćeno 67 posto mlijeka u kojem je razina aflatoksina pala na dozvoljene razine te da se prva faza Akcijskog plana nastavlja zaključno s 20. ožujka, nakon čega kreće druga faza koja uključuje zamjenu zdravstveno neispravne stočne hrane koja je u vlasništvu poljoprivrednika. Ministarstvo će stoga do iduće srijede izdati upute poljoprivrednicima na koji način i pod kojim uvjetima će se moći zamjenjivati stočna hrana.

Dosadašnji tijek Akcijskog plana pokazuje dobre rezultate i pozitivne pomake, što potvrđuje i podatak da je u otkup vraćeno već 67 posto ukupnih količina mlijeka tj. 76.190 litara dnevno, navodi se u priopćenju. Proizvođači koji su koristili zamjensku stočnu hranu i mikofikastore te se pridržavali uputa stručnih službi vraćeni su u otkup mlijeka od strane mljekara jer je razina aflatoksina u mlijeku pala na dozvoljene razine.

Nažalost, dio poljoprivrednika nije se pridržavao uputa stručnih službi te, unatoč činjenici da im je Ministarstvo dostavljalo stočnu hranu, nisu promijenili način ishrane mliječnih krava, pa ni nakon dva tjedna provođenja mjera nisu smanjili razinu aflatoksina u svom mlijeku.

Iz Ministarstva ih stoga pozivaju da u posljednjem tjednu prve faze Akcijskog plana promjene odnos prema ishrani životinja te na taj način utječu na snižavanje razine aflatoksina u mlijeku. 

"Ministarstvo poljoprivrede naglašava kako će poljoprivrednici koji se nisu pridržavali danih uputa i savjeta nego su svojevoljno nastavili krave hraniti svojom hranom, što potvrđuju dvije uzastopne službene kontrole njihovog mlijeka i pozitivni rezultat na povišene razine aflatoksina, biti isključeni iz otkupa. To konkretno znači da će im i službeno biti izdana mjera zabrane isporuke mlijeka, a posljedice daljnjeg saniranja šteta na svoj farmi morat će snositi sami", poručuju iz Ministarstva.

Ministarstvo poljoprivrede smatra kako se novcem državnih obveznika ne mogu sanirati neprofesionalni proizvođači koji su ignorirali savjete i upute stručnih službi, dok je najveći dio proizvođača koji su slušali savjete u kratkom roku smanjio razinu aflatoksina te su se vratili u sustav otkupa mlijeka, navodi se u priopćenju. Najavljuje se i da će Ministarstvo do iduće srijede nastaviti s preuzimanjem mlijeka i njegovim odvoženjem u bioplinska postrojenja, a nastavlja se i mjera isporuke stočne hrane.

Ministarstvo ponavlja apel poljoprivrednicima da se pridržavaju uputa o ishrani mliječne stoke te konzultiraju s predstavnicima državnih institucija i stručnjacima iz industrije mlijeka. Također apeliraju na sve sudionike da ne dovode u sumnju analize mlijeka i stočne hrane koje rade kako industrija mlijeka, tako i Veterinarska inspekcija te Hrvatska poljoprivredna agencija.

Komentirajte prvi

New Report

Close