Politička stabilnost prvi indikator da se u Hrvatsku može ulagati

Autor: večernji list , 07. srpanj 2021. u 21:59
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković, pokrovitelj foruma, kazao je da je politička stabilnost bila cilj Vlade jer je to prvi indikator da se u Hrvatsku može ulagati.

Male zemlje poput Hrvatske nemaju izbora ako žele imati održive prednosti. Invencije i inovacije trebaju se snažno poticati u svim sektorima, potrebno je ubrzati digitalizaciju industrije i države na svim razinama, pokrenuti brzu i učinkovitu reformu javne uprave, smanjiti birokratizaciju, troškove državnog aparata i razinu korupcije te oblikovati dugoročnu strategiju koja će, između ostaloga, biti zasnovana na djelatnostima zasnovanim na robotici, biotehnologiji, umjetnoj inteligenciji i primijenjenoj kognitivnoj znanosti, jedan je od zaključaka jučerašnjeg 4. Prstenova poslovnog foruma Zagreb 2021. na kojem se u organizaciji Udruge Hrvata BiH Prsten raspravljalo kako se što brže i učinkovitije prilagoditi i nastaviti poslovanje u suživotu s pandemijom.

Pavo Zubak, predsjednik Prstena, koji okuplja više od 230 gospodarskih subjekata koji djeluju u Hrvatskoj s oko 11.000 zaposlenih te generiraju 5,5% hrvatskog BDP-a, kazao je da nastupaju afirmativno, gledajući u budućnost, te s predstavnicima izvršne vlasti pokušavaju izgraditi partnerski odnos pun povjerenja.

“Iza nas je teško i izazovno razdoblje, a pred nama novi izazovi i prilike koje možemo i moramo iskoristiti. Stoga je važno otvoreno komunicirati kako bismo zajedno pripremili projekte koji se većinom mogu sufinancirati iz fondova EU”, naglasio je, istaknuvši važnost političke stabilnosti za gospodarski napredak. Premijer Andrej Plenković, pokrovitelj foruma, kazao je da je politička stabilnost bila cilj Vlade jer je to prvi indikator da se u Hrvatsku može ulagati. Na temu ovogodišnjeg Prstenova foruma Prilike i prijetnje u hrvatskom gospodarstvu u postcovid razdoblju, ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić kazao je da je izazova puno. Jedan od njih je i apsorpcija više od 200 milijardi kn u različitim financijskim omotnicama, na raspolaganju u sljedećih desetak godina.

Komentirajte prvi

New Report

Close