Policija vozačima poslala važnu obavijest: Ovo morate napraviti ako ne želite platiti kaznu

Autor: Poslovni.hr , 20. studeni 2023. u 14:52
Foto: Marin Tironi/Pixsell

Za nepoštivanje zakona predviđene su i novčane kazne.

Sudjelovati u prometu na cestama i biti vozač podrazumijeva odgovornost uz prihvaćanje svih pravila zakonitog, ali i kulturnog ponašanja na cesti.

“Potrebno je skrenuti pozornost na propisane dužnosti sudionika prometnih nesreća jer podaci o prometnim nesrećama s materijalnom štetom (oštećenja vozila na parkiralištu, prigodom mimoilaženja vozila, oštećenje prometne signalizacije i imovine drugih osoba i sl.) pokazuju da je značajan broj sudionika koji su skrivili takve prometne nesreće, postupio suprotno odredbama zakona i napustio mjesto događaja”, posebno je naglasila policija.

Prema statističkim podacima, samo na području PU požeško-slavonske ove su godine u devet mjeseci zabilježene 453 prometne nesreće, a od toga je kod onih s materijalnom štetom čak 115 vozača postupilo suprotno prometnim propisima i napustilo mjesto nesreće.

U Zakonu o sigurnosti prometa na cestama stoji da su vozači, sudionici prometne nesreće, u kojoj je uzrokovana samo materijalna šteta na vozilima, dužni:

  • odmah ukloniti vozila s kolnika, omogućiti nesmetano odvijanje prometa
  • popuniti i potpisati Europsko izvješće o nesreći ili na drugi način razmijeniti osobne podatke i podatke o vozilima
  • vozači ne smiju napustiti mjesto prometne nesreće dok nisu popunili i potpisali Europsko izvješće ili na drugi način razmijenili osobne podatke i podatke o vozilima
  • kad na mjestu nesreće nema vlasnika vozila ili vlasnika druge oštećene stvari, vozač je dužan vlasniku vozila ili druge oštećene stvari ostaviti podatke o sebi i vozilu kojim je uzrokovao prometnu nesreću.

Za nepoštivanje zakona predviđene su i novčane kazne. 60 eura novčana je kazna za vozače ako odmah, ako je to moguće, ne uklone vozila i omoguće nesmetano odvijanje prometa, piše Dnevnik.hr

Od 390 do 920 eura novčane kazne mogu dobiti vozači ako drugom sudioniku u prometnoj nesreći ili vlasniku oštećenog vozila ili druge stvari ne ostave svoje podatke ili ne popune Europsko izvješće i napuste mjesto događaja. Izriče im se i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom određene kategorije u trajanju od šest mjeseci i po pravomoćnom rješenju izreći će im se tri negativna prekršajna boda.

Kod prometnih nesreća u kojima je nastala materijalna šteta policija ne obavlja očevid već upućuje sudionike da razmijene osobne podatke i podatke o vozilu te da popune i potpišu Europsko izvješće o nesreći.

“Policijski službenik tada na temelju utvrđenog naplaćuje samo novčanu kaznu za osnovni prekršaj, bez kazne za izazivanje prometne nesreće”, napisali su iz policije.

Komentirajte prvi

New Report

Close