Policija objavila 9 savjeta kako se što bolje zaštiti od lopova

Autor: Poslovni.hr , 04. veljača 2019. u 12:06
Foto: Getty Images

“Nemojte razglasiti na sva zvona da ste dobili plaću ili kupili novi televizor”, upozorava policija.

Policija među ostalim savjetuje građanima da ne drže novac u posudama na kuhinjskim policama ili među donjim rubljem jer lopovi znaju da baš ondje treba tražiti.

„Nemojte razglasiti na sva zvona da ste dobili plaću ili kupili novi televizor“, upozorava policija.

Evo što sve preporučaju građanima kako bi se što bolje zaštitili od neželjenih posjetitelja/lopova u svojim obiteljskim domovima:

  • Uvijek zaključavajte ulazna vrata, bez obzira na to koliko dugo ćete biti odsutni. Sjetite se i otvorenog prozora ili balkonskih vrata
  • Budite dodatno oprezni ako stvarate buku koja onemogućava da čujete posjetitelje (uključen usisavač, mikser, sušilo za kosu, glasno slušanje glazbe, itd.) ili ste u udaljenim dijelovima kuće ili dvorišta (tavan, podrum vrt, itd.).
  • Nemojte tik uz kuću ostavljati predmete koji omogućavaju lakše penjanje, poput ljestava ili sanduka
  • U stanove se najčešće provaljuje kroz ulazna vrata, pa se osigurajte «špijunkom» kroz koju ćete moći promotriti posjetitelja, dobrom bravom i čvrstim zasunom za djelomično otvaranje vrata.
  • Ako vam je neka osoba sumnjiva, zatražite da pokaže službenu ispravu i nazovite instituciju ili poduzeće koje navodno zastupa. Telefonski broj potražite sami na informacijama
  • Na obiteljskim kućama česte su mete lopova prozori, velike staklene površine na vratima i sl., pa ugradite dodatnu zaštitu
  • Provalnici često proučavaju navike žrtve, pa su u opasnosti stariji, bolesni, invalidi, osobe koje žive same, djeca i sl. Imate li takve ukućane ili prijatelje, nazovite ih ili posjećujte, a djecu naučite da ne otvaraju vrata neznancima i da nazovu vas, susjede, policiju
  • Ne držite novac i dragocjenosti u posudama na kuhinjskim policama, pod jastukom, među rubljem i sl. Lopovi znaju da ondje treba tražiti.
  • Ne pričajte svima da nekuda putujete i ne ostavljajte takve poruke na telefonskoj sekretarici. Nemojte razglasiti «na sva zvona» da ste upravo dobili plaću, kupili nove kućanske uređaje ili uštedjeli veću svotu.
Komentirajte prvi

New Report

Close