Pokrivenost uvoza izvozom u Zagorju zavidnih 176 posto

Autor: Bernard Ivezić , 11. rujan 2019. u 22:00
Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar/Marko Prpić/PIXSELL

U prodaju proizvoda i usluga na stranom tržištu uključilo se lani 18,7 posto poduzetnika županije, njih 423, navodi župan Kolar.

Poduzetnici u Krapinsko-zagorskoj županiji u posljednje su četiri godine otvorili više od 4000 novih radnih mjesta, a sad se pripremamo za projekciju gospodarstva županije do 2030. godine, izjavio je povodom otvorenja 27. Međunarodnog sajma Zagorski gospodarski zbor župan Željko Kolar.

Navodi da je broj novoosnovanih tvrtki prošle godine porastao za 11,5 posto, broj zaposlenih povećan za 4,9 posto, prihod gospodarstva županije skočio je za 10,6 posto na 13,01 milijardu kuna od čega je izvoz skočio 10,3 posto na 4,2 milijarde kuna. Dodaje da intenzivno rade na jačanju izvoza. 

Podrška širenju
"Ove godine, županija partner sajma je Varaždinska županija, i tako spajamo sjever Hrvatske kroz niz različitih projekata, pa možemo najaviti i da će na jednom velikom gospodarskom sajmu u Londonu ove godine zajedno nastupiti Krapinsko-zagorska, Varaždinska i Međimurska županija i činimo apsolutno sve što je u našoj moći da budemo podrška našem gospodarstvu, kroz niz mjera koje smo naveli ranije", kaže Kolar.

 

4,2 mlrd.

kuna iznosio izvoz tvrtki iz Krapinsko-zagorske županije

Dodaje da su ove godine na sajmu u Krapini na 5000 kvadrata uspjeli okupiti čak 250 izlagača. "Pozitivan rast u gospodarstvu i obrtništvu u županiji zabilježen je prvenstveno zahvaljujući poduzetnicima, gospodarstvenicima i obrtnicima koji čak niti u vrijeme gospodarske krize nisu pokleknuli – svojim trudom, radom i znanjem uspjeli su očuvati radna mjesta, ulažući u nove proizvodne kapacitete i tehnologiju, što je u konačnici rezultiralo širenjem na zahtjevnom globalnom tržištu i otvaranjem novih radnih mjesta", kaže Kolar. 

Brojne mjere
Josip Grilec, direktor Stražaplastike, tvrtke s više od 250 zaposlenih, kaže da poduzetnicima u Krapinsko-zagorskoj županiji ta županija pomaže  na razne načine, primjerice, kroz sufinanciranje nastupa na sajmovima, kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu. "Naša tvrtka koristila je i mjeru za poticanje poduzetništva kroz subvencionirane kamate na poduzetničke kredite za novu opremu i strojeve.

Osim toga, Zagorska razvojna agencija, ZARA, ali i Poduzetnički centar pomažu poduzetnicima u pisanju projekata", kaže Grilec. Župan Kolar navodi da se u izvozne aktivnosti u županiji lani uključilo 18,7 posto poduzetnika, njih 423. Ističe da je to 12,8 posto više nego godinu prije, a sve to za posljedicu ima  podatak da Krapinsko – zagorska županija ima pozitivnu vanjsko-trgovinsku bilancu. "Prošle godine smo imali uvoz od 2,38 milijardi kuna i tako u trgovini ostvarili plus od 1,82 milijarde kuna, odnosno imali pokrivenost uvoza izvozom od 176 posto", zaključuje Željko Kolar.

Komentirajte prvi

New Report

Close