Poduzetnike će educirati o R&D-u i superračunalima

Autor: Bernard Ivezić , 21. svibanj 2019. u 22:01
Hrvoje Josip Balen, Leo Mršić, David Smith, Branka Medved Rogina i Mislav Balković

U rujnu kreće HPC akademija, a do kraja 2019. R&D projekti u području umjetne inteligencije i big date.

Tvrtke poput Rimac Automobila od rujna će i formalno imati prvog akademskog partnera u Hrvatskoj s kojim mogu raditi na edukaciji, a do kraja godine i prvog formalnog partnera na R&D projektima vezanim za razvoj softvera i obradu velikih količina podataka na superračunalima (high-performance computing; HPC).

Najveći institut i najveće privatno učilište u Hrvatskoj, Ruđer Bošković (IRB) i Algebra, upravo su ugovorili suradnju u području superračunarstva. Mislav Balković, dekan Visokog učilišta Algebra kaže da sporazum otvara dvije prilike za poduzetnike. Prva je da IRB i Algebra od iduće akademske godine pripremaju pokrenuti HPC akademiju namijenjenu poduzetnicima. Druga je da će Algebra sa svojim Algebra Labom, koji je prije par mjeseci stekao status Digital Innovation Huba (DIH) biti nova platforma za povlačenje novca iz EU fondova za R&D u području umjetne inteligencije i big date, a za što su superračunala i stručnjaci koji znaju razvijati aplikacije za njih ključni.

"Kroz HPC akademiju, koja bi trebala krenuti u rujnu, zajednički ćemo raditi na obrazovanju hrvatskih tvrtki u korištenju računarstva visokih performansi – HPC-a, a kroz Algebra Lab kao DIH u konzorciju s IRB-om plan nam je aplicirati s projektima za sredstva za HPC koje je EK otvorila za programsko razdoblje 2021-27", kaže Balković. Dodaje da je riječ o 2,7 milijardi eura na razini Unije. Balković ističe da se već i s dijelom tih sredstava može značajno povećati kapacitete domaćeg gospodarstva u području HPC-a.

 

Skala

Kroz HPC akademiju potaknut ćemo gospodarstvo da koristi nove tehnološke infrastrukture koje se upravo grade u EU.

"Prve projekte počet ćemo pripremati u sljedećih šest mjeseci", kaže Balković. David M. Smith, ravnatelj IRB-a kaže da je ova suradnja važna zbog 4. Industrijske revolucije u Hrvatskoj. Ona se, naglašava, temelji na računalstvu visokih performansi, tj. superračunalima. U Hrvatskoj su trenutačno tri superračunala koja su dostupna gospodarstvu. Najbrže je Bura na Sveučilištu u Rijeci sa snagom od 239 teraflopsa. Ta će snaga biti dostupna i IRB-u i Algebri. Zatim je tu SRCE, koje sudjeluje u CRO-NGI-u, a koji ima nekoliko superračunala. Od lani im se pridružio i A1 Hrvatska, koje ima vlastito superračunalo, a koje između ostalog, koristi i tvrtka Rimac Automobili.

"Hrvatska treba stvoriti suvremenu tehnologiju i stručan kadar kako bi bila konkurenta na svjetskom tržištu inovativnosti te kako bi zaustavila odljev mozgova. IRB je izgradio HPC tehnologiju koja prati strateške standarde EU-a. S obzirom na dokazanu uspješnost obrazovnih programa i stručnjaka u Algebri posebno u učinkovitom odgovoru na potrebe tržišta rada, suradnja IRB-a i Algebre činila se kao prirodan ishod", kaže M. Smith.

Karolj Skala, glavni istraživač Centra za informatiku i računarstvo na IRB-u kaže da u ovoj simbiozi svi dobivaju te da će gospodarstvo time imati korist od novih znanja i proizvoda. Navodi da je ovaj centar dosad pokrenuo čak 15 različitih projekata. Navodi da će kroz HPC akademiju potaknuti gospodarstvo da koristi nove gospodarske i tehnološke infrastrukture koje se upravo grade u Uniji. "Europa izgrađuje superračunalo EuroHPC, to je investicija vrijedna oko milijardu eura.

 

Smith

Hrvatska treba stvoriti suvremenu tehnologiju i stručan kadar kako bi bila konkurentna na svjetskom tržištu inovativnosti.

Na IRB-u smo prepoznali da ne postoji sustavna i sveobuhvatna edukacija za korištenje takvih velikih i složenih računalnih mogućnosti čak i na razini EU-a", kaže Skala. Mislav Balković iz Algebre kaže da postoje i neizravni, širi učinci ove suradnje. Primjerice, navodi da će IRB dobiti pristup do Algebrinih diplomanata koji institutu trebaju za rad na već dobivenim projektima te za doseg do gospodarstva.

Usto, IRB će time dobiti i partnera koji i sam ima mnogo iskustva u financiranju projekata. "S druge strane, na Algebrinim diplomskim studijima od ovog semestra su se uključila tri vrhunska znanstvenika s IRB-a koji kod nas predaju na kolegijima umjetne inteligencije, računarstva visokih performansi i podatkovne znanosti, a zajednički s IRB-om već smo aplicirali za jedan projekt pri Hrvatskoj zakladi za znanost, iz područja mikrobiologije i biotehnologije, na kojem će jedan od Algebrinih znanstvenika raditi na obradi podataka", zaključuje Balković. 

Komentirajte prvi

New Report

Close