Poduzetnicima s potresom stradalih područja kamate na kredite 0,3-0,8%

Autor: Ana Blašković , 23. veljača 2021. u 22:00
HBOR pogodnosti uveo za financiranje investicija i obrtna sredstva/ROBERT ANIĆ/PIXSELL

Privatni i javni subjekti financiranje investicija mogu ostvariti uz kamatu od jedan posto bez naknada za obradu kredita (ili izmjenu uvjeta).

Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR) uvela je pogodnosti za kreditiranje poduzetnika u potresom stradaloj Sisačko-moslavačkoj županiji: kamatne stope od 0,8% za financiranje investicija, 0,3 za obrtna sredstva, ukidanje naknada te blaže zahtjeve za kolaterale.

Razvojna banka je po programima ‘Investicije privatnog sektora’, ‘Investicije javnog sektora’ te ‘Obrtna sredstva’ omogućila jeftinije kreditiranje sadašnjih, ali i budućih poduzetnika na razorenom području u cilju brže obnove uništenih i oštećenih objekata i opreme, uspostave redovnog poslovanja i poticanja gospodarskog razvitka.

Iz HBOR-a napominju da su od sredine siječnja tamošnji poduzetnici već mogli podnositi zahtjeve. Privatni i javni subjekti financiranje investicija mogu ostvariti uz kamatu od jedan posto bez naknada za obradu kredita (ili izmjenu uvjeta). Malim i srednjim poduzetnicima koji zapošljavaju mlade do 30 godina kamatna stopa može biti dodatno snižena na 0,8%.

Pritom banka omogućuje kreditiranje 100% predračunske vrijednosti investicije, uključujući i PDV, uz refundaciju za ulaganja nakon potresa. Inače, redovni uvjeti tog programa limitiraju kredit na 75% predračunske vrijednosti bez poreza.

Dospijeće kredita je 17 godina, uz poček od četiri tj. pet godina za dizanje trajnih nasada. Za obrtna sredstva kamatna stopa je 0,5%, a za SME koji zapošljavaju mlade do 30 godina 0,3%, dok je za kredite iznad 100.000 eura omogućeno izravno kreditiranje.

Za lakši pristup likvidnosti minimalno pokriće kolateralima smanjeno je na 70 sa 100%. Krediti za oporavak poljoprivrednih djelatnosti do 200.000 eura odobravat će se samo uz mjenice i zadužnice.

Iako pogodnosti vrijede samo za Sisačko-moslavačku županiju, razvojna banka ističe da pod istim uvjetima može razmatrati zahtjeve iz Zagrebačke i Karlovačke županije.

Komentirajte prvi

New Report

Close