Poduzetnicima raste dobit, uspijevaju im EU projekti, ali radnika kronično fali

Autor: Marta Duić , 21. ožujak 2019. u 22:00
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Potpore u Zagrebačkoj županiji daju rezultata, partnerstvo s državom funkcionira.

U zagrebačkom hotelu International održan je 17. susret gospodarstvenika Zagrebačke županije, tradicionalno okupljanje gospodarstvenika. U pitanju je županija čiji izvoz raste godišnje za milijardu kuna i koja svake godine ima više od 3000 novozaposlenih. Kako je najavljeno, ove godine županija za gospodarstvenike daje gotovo 100 milijuna kuna poticaja.

Približiti svima

“Natječaj za potpore poduzetnicima očekujemo u travnju, a za poljoprivrednike će biti za koji dan, a kroz elektronske prijave smo olakšali postupak svima. Unutar 93,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava koje županija izdvaja ove godine, novost je milijun kuna za poduzetnike u turizmu koji bilježe sjajne rezultate, porast broja dolaska za 41 posto u 2018. godini, a potpore u poljoprivredi 15,2 milijuna kuna. U 2017. godini županija je bila na drugom mjestu po neto dobiti poduzetnika i zaposlenih, po broju poduzetnika smo treći te ih s dobiti posluje 73,8 posto. Mnogi pričaju o EU sredstvima, a mi ih povlačimo, a u projektima privatnog sektora smo drugi u državi. Iako su podaci pozitivni, i ovu županiju muči nedostatak radne snage”, istaknuo je u pozdravnom govoru Stjepan Kožić, župan Zagrebačke županije.

Ana Mandac, pomoćnica ministra gospodarstva, ističe kako su inicijative koje provodi županija hvalevrijedne.

“Poduzetnici ove županije imaju partnera na regionalnoj razini, a ministarstvo radi na uklanjaju administrativnih prepreka i pokušava financijske instrumente približiti svima kako bi bili što bolji i uspješniji te konkurentniji na tržištu. U fokusu nam je i administrativno rasterećenje gospodarstva, želimo stvoriti pozitivno poduzetničko okruženje. U pripremi je e-start kojim ćete poslovanje moći pokrenuti iz svog doma”, objašnjava Mandac.

Mogu se dogoditi čuda

Na panel diskusiji Dvije generacije – isto pitanje! Budućnost poduzetništva i izvori poslovnog uspjeha?, profesor Velimir Srića i osnivačica tvrtke ID Guardian Josipa Majić istaknuli su izazove koji su pred poduzetnicima u ovo novo, digitalno doba, kakva je budućnost poduzetništva i koji su uzroci poslovnog uspjeha.

“Mi smo generacija koja nije doživjela recesiju, generacija koja je navikla da nam je svaka poslovna godina bolja od prethodne,da nam je kapital dostupan i koristimo sve benefite koji su nam na raspolaganju”, smatra Majić. Napominje kako će uskoro svi poslovi koje je lagano automatizirati biti automatizirani.

“Neke industrije enormno rastu na globalnoj razini, dok je drugima teško naći idealnog klijenta i tržište. Nama se dogodilo da nas tržište vuče za sobom, pa vi rastete s njim”, kaže Majić.

Srića objašnjava kako svojim studentima savjetuje da ‘bace retrovizore, i uzmu dalekozore’ kad je u pitanju njihov poslovni put.

“Vizija i borba za budućnost može za hrvatsko gospodarstvo učiniti čuda” , poručuje Velimir Srića.

Komentirajte prvi

New Report

Close