Poduzetnici žele više učiti o poslovanju na EU tržištu

Autor: Tin Bašić , 05. listopad 2013. u 11:28
Prema istraživanju portala EduCentar i MojPosao, 65% zaposlenih pohađalo je neki program dodatne edukacije/FOTOLIA

Samo kroz edukacije na temu mogućnosti financiranja iz EU fondova i Programa Unije prošlo je više od 4000 sudionika, poručuju iz Hrvatske gospodarske komore.

U posljednjih nekoliko godina poslovno okruženje postalo je sve žešće. Opstanak na tržištu, pogotovo krizom zahvaćenom kao što je hrvatsko, postalo je izrazito izazovno. No da bi opstali, poduzetnici bi morali više ulagati u edukaciju i obrazovanje kako bi u budućnosti postali sve efikasniji.

Velike tvrtke, naravno, imaju više novca za obrazovanje svojih zaposlenika i to čine češće nego mali i srednji poduzetnici, no to se polako mijenja."Poznato je kako većina poduzeća, pojavom krize, prvo "reže" budžet za edukaciju, no nakon nekog vremena shvate da je edukacija neophodna kako bi preživjeli krizu i u na kraju izašli iz nje.Danas možemo reći kako mala i srednja poduzeća sve više izdvajaju sredstva za edukaciju svojih zaposlenika jer je to investicija koja tvrtki pruža dugotrajniju kvalitetu", kaže Lana Mažuranić, izvršna direktorica Poslovne akademije Zagrebačke škole ekonomije i managementa.Prema istraživanju portala EduCentar i MojPosao, u kojem je sudjelovalo više od 300 posloprimaca, 50 poslodavaca i 35 edukativnih ustanova, 65 posto zaposlenih pohađalo je neki program dodatne edukacije. Nešto više od trećine ispitanih poslodavaca smatra da je dodatna edukacija izraziro pomogla njihovim zaposlenicima.

 

Mažuranić

Tvrtke pojavom krize 'režu' budžet za edukaciju, no onda shvate da je edukacija neophodna

No, u proteklih godinu dana o trošku poslodavca edukciju je pohađalo svega 15 posto ispitanika. Edukaciju o djelomičnom trošku poslodavca pohađalo je 8 psoto ispitanika, dok je čak 77 posto ispitanika edukaciju pohađalo o vlastitom trošku."Jasno je da poduzetnici u svim vremenima, a posebno tijekom krize paze na svaki izdatak, pa se teže odlučuju platiti vlastitim zaposlenicima edukaciju, odnosno budžeti za edukaciju se smanjuju ili čak ukidaju. No tijekom krize trebalo bi upravo ulagati u obrazovanje zaposlenika jer se jedino znanjem i vještinama ona može prevladati. E-learning svakako može pomoći, jer su troškovi, i financijski, ali i vremenski, znatno manji od klasične edukacije", Saša Dumić izvršni direktor Cognite, specijalizirane kuće za e-learning.

"Nakon određenog razdoblja vođenja vlastite kompanije, svaki poduzetnik dođe do trenutka kada više principom pokušaja i pogreške ne može napredovati. Potreban mu je uvid u širu sliku poslovanja, praktični primjeri kako se mogu riješiti izazovne situacije u kojima se nalazi, razmjena iskustva s ljudima u sličnoj fazi života i poslovanja te inspiracija za vođenje ljudi. Zbog svega navedenog bih Executive MBA program preporučio svakom poduzetniku s više godina radnog iskustva. Prema našim pokazateljima, kriza je motivator za rad na sebi i preslagivanje poslovnih prioriteta s ciljem poboljšanja rezultata", kaže Zoran Đorđević programski direktor poslovne škole Cotrugli. Pored MBA progama, oni organziraju i Forume odnosno otvorena predavanja s ciljem razmjene novih praksi i iskustva.

Učenje po mjeri
Na ZŠEM-u, uz otvorene seminare, nude se i "in-house" edukacije."'In-house' edukacije su 'tailor-made' programi prilagođeni svakom klijentu posebno, ovisno o potrebama tvrtke. 'In-house' edukacije održane su najviše iz područja financija, marketinga i managerskih vještina, za tvrtke: Ina, Konzum, Hrvatsku poštansku banku, GfK, B1 plakate, OTP banku i druge. U tijeku je i pokretanje programa iz područja financija, računovodstva, marketinga i IT-ija za osposobljavanje ljudi koji su završili ne ekonomske fakultete, a žele proširiti svoje znanje i vještine te na taj način poboljšati svoje poslovanje", kaže Mažuranić."U Hrvatskoj, tečajevi i seminari još uvijek predstavljaju dominantan vid edukacije malih i srednjih poduzetnika, dok su, primjerice, u Americi popularni sveučilišni studiji poduzetništva.

Male i srednje poduzetnike najviše zanimaju predavanja usko vezana za poduzetništvo u određenoj grani neke industrije, gdje se nadaju malo više naučiti o prilikama u industriji, no i steći 'know-how' za biti uspješni u poslu kojeg obavljaju ili žele obavljati", objašnjava Petar Kurečić, dekan Visoke poslovne škole Zagreb. Ističe da istraživanja Hrvatske gospodarske komore pokazuju kako je IT sektor predvodnik trendova obrazovanja svojih zaposlenika."Važno je istaknuti kako dio malih i srednjih poduzetnika pohađa poduzetniče tečajeve s ciljem boljeg upoznavanja pravne i zakonske infrastrukture što je posebice bitno u kontekstu ulaska Hrvatske u Europsku uniju što sa sobom donosi ne samo prilike za pokretanje i razvoj novih poduzetničkih ideja, već i potrebu za suočavanjem sa jakom konkurencijom u potpuno novoj tržišnoj utakmici", kaže Kurečić. U tom smislu, Hrvatska gospodarska komora je i nositelj projekta izrade analize obrazovnih potreba u malom i srednjem gospodarstvu s posebnim naglaskom na poduzetničkim vještinama."U razdoblju priprema za punopravno članstvo u EU održan je niz seminara vezan uz funkcioniranje unutarnjeg tržišta EU.

Samo kroz edukacije na temu mogućnosti financiranja iz EU fondova i Programa Unije prošlo je više od 4000 sudionika", kažu u iz HGK. Ističu da su takvi seminari organizirani besplatno u svim županijskim komorama, a odaziv je bio velik, kao i kasniji pozitivni komentari i ocjene."Veliki interes vlada i za seminare vezane uz poslovanje i pružanje usluga u državama članicama EU. Centar za poduzetništvo, inovacije i tehnološki razvoj organizira edukacije na aktualne teme koje su namijenjene svim kategorijama poduzetnika od start up tvrtki do onih u fazi rasta i razvoja kao i izvoznicima. Obrađuju se teme poput kako napisati poslovni plan i započeti posao, kako se obratiti kreditnoj instituciji i kako upravljati novčanim tokovima poduzeća zatim sve edukacije vezane uz marketinške teme kao što je kako se pozicionirati na web stranici, kako procijeniti konkurenciju, koje marketinške alate koristiti kako bi što efikasnije prodali proizvod ili uslugu", objašnjavaju iz HGK koja je od 2007. do 2012. organizirala više od 3000 edukacija na kojima je bilo više od 113.000 polaznika.

Promjene zakona
Hrvatska udruga poslodavaca kroz Program usavršavanja menadžera – PUMA, posljednjih 17 godina širom Hrvatske organizira edukacije na teme koje odgovaraju aktualnim trendovima poduzetničke edukacije u Europi te traženja samih članica."Nekada su poduzetnici najviše tražili edukacije iz svih menadžerskih područja poput financija i računovodstva, upravljanja, delegiranja, ljudskih potencijala, prodajnih i prezentacijskih vještina i slično. Kako su naše edukacije odgovor na trenutnu gospodarsku situaciju, pokazalo se da je malim i srednjim poduzetnicima trenutno najpotrebnije znanje iz područja izmjena zakonodavstva", kaže Petra Sentić, zamjenica direktorice u HUP-Udruzi malih i srednjih poduzetnika. 

e-learning

Online učenje

Fleksibilnost e-learninga svakako pomaže malim poduzetnicima – dostupna je široka paleta gotovih e-tečajeva i online knjiga, sadržajima se može pristupati u bilo koje vrijeme i s bilo kojeg mjesta, nema izostanaka s radnog mjesta i sl. "Često se zaboravlja i mogućnost dostupnosti materijala onda kada se pokaže potreba za njima. Uobičajeno poimanje edukacije je da ona ima početak i kraj i da je potrebno savladati svo uključeno gradivo. S druge strane, e-learning može funkcionirati i kao biblioteka sadržaja u kojoj su različiti materijali dostupni onda kada su zaista potrebni. Npr. u situacijama kada zaposlenik ima neki radni problem, pristupa edukacijskim materijalima ili unutar kolekcije online knjiga pronađe informaciju ili rješenje svojeg problema koje odmah može primijeniti. Mi smo u tom smislu pripremili i tzv. 'Knowledge centre', tematske portale koji sadrže veliku količinu resursa o nekoj specifičnoj poslovnoj ili informatičkoj temi", objašnjava Saša Dumić iz Cognite.

Komentirajte prvi

New Report

Close