Poduprli istraživačke projekte sa 1,75 milijuna kuna

Autor: Poslovni dnevnik , 04. srpanj 2016. u 21:59
Davor Romić, ministar poljoprivrede /P. M./PIXSELL

Poljoprivreda i znanost.

Ministar poljoprivrede Davor Romić potpisao je u ponedjeljak s predstavnicima pet znanstvenih institucija 16 ugovora o provedbi istraživačkih projekata 14. VIP natječaja, a ti će se projekti sufinancirati s ukupno 1,75 milijuna kuna. Osam je projekata zagrebačkog Agronomskog fakulteta, dva projekta Poljoprivrednog instituta Osijek, tri osječkog Poljoprivrednog fakulteta, dva Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču i jedan Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita.

Ukupna vrijednost odobrenih projekata je 2,135 milijuna kuna. Romić je pritom istaknuo važnost znanosti za razvoj poljoprivrede. "Znanost i praksa moraju surađivati, a ovi projekti su dobar primjer za to", rekao je. Kroz rad VIP-a, od 2000. do 2015., sufinancirano je 279 istraživačkih projekata, ukupne vrijednosti 40,7 milijuna kuna.  Na novinarsko pitanje kako komentira nezadovoljstvo poljoprivrednika koji tvrde da su dobili manje potpore Romić je izjavio kako su osigurali 3,4 milijarde kuna koje su isplaćene, što je 258 milijuna kuna više nego u proizvodnoj 2014.

Zadužio je Agenciju za plaćanja u poljoprivredi da do kraja tjedna obradi podatke za više od tisuću poljoprivrednih proizvođača različitog tipa kako bi se utvrdili učinci modela iz prošle godine. "Moramo do početka kolovoza, ako želimo nešto mijenjati, a želimo, Europskoj komisiji dati prijedlog novog modela, a to možemo dati tek kad napravimo analizu učinka prethodnog modela na isplate potpora", istaknuo je Romić. Na upite novinara kazao je kako je u završnoj fazi istraga vezana uz mjeru 4.1.1. iz Programa ruralnog razvoja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close