Podrška Mariću na odgodi licenciranja

Autor: Suzana Varošanec , 04. rujan 2017. u 22:00
Žalili se na neopravdanu administrativnu prepreku, Fotolia

Obveza je prolongirana za 1. siječanj 2019., HUP zadovoljan

Primjena obaveze licenciranja računovođa odgađa se s 1. siječnja 2018. na 1. siječanj 2019., objavilo je Ministarstvo financija navodeći da je potrebno dodatno vrijeme za izradu analiza i mogućih rješenja uređenja računovodstvene profesije.

Odluku je odmah podržao HUP jer drže da ova profesija, iako lišena licenciranja, vrlo kvalitetno egzistira posljednjih desetljeća, pa bi nastavak inicijative “značio neshvatljivu i neopravdanu administrativnu prepreku”. Okvirne procjene, kažu iz HUP-a, pokazuju da bi uvođenje tog certificiranja stajalo oko 30.000 kn, a obveza bi se odnosila na 14.000 poslovnih subjekata i njihovih zaposlenika, što bi neminovno poskupilo usluge računovodstva, tj. povećalo bi troškove ostalih malih i srednjih poduzetnika, koji njihove usluge koriste.

U sklopu podrške pozivaju se i reformski okvir, prema kojem je svako novo administrativno opterećenje suprotno Nacionalnom programu reformi i drugim dokumentima koji navode potrebu povoljnijeg poslovnog okruženja: “Za bilo koju novu zakonsku obavezu potrebno je izraditi procjenu učinaka propisa, a od polovice ove godine i primijeniti Test malog i srednjeg poduzetništva, kao dodatni mehanizam koji će kontrolirati kvalitetu propisa, u cilju sprečavanja donošenja propisa koji su skupi i neučinkoviti i predstavljaju novi trošak i barijeru kako za pokretanje posla, ali i za postojeće poduzetnike.”      

Komentirajte prvi

New Report

Close