Podrška hrvatskih građana sankcijama na 76%

Autor: Mladen Miletić , 15. siječanj 2023. u 22:00
Podrška unutar EU na razini je 73%, a svega 8% građana Unije potpuno bi odbacilo sankcije/L. Domitrović/PIXSELL

Prosjek na razini Unije zaustavio se na 73% podrške, a zanimljivo je što pokazuju dobiveni podaci po pojedinoj zemlji.

Hrvatski građani iznadprosječno unutar EU podržavaju sankcije Ruskoj Federaciji i potporu Ukrajini, pokazalo je istraživanje Eurobarometra prema kojem je 76% ispitanih u Hrvatskoj izjavilo da u potpunosti ili uglavnom podupire državnu i politiku EU u pogledu događanja na Istoku.

Prosjek na razini Unije zaustavio se na 73% podrške, a zanimljivo je što pokazuju dobiveni podaci po pojedinoj zemlji. Uvjerljivo najveća podrška sankcijama izražena je u Finskoj i Švedskoj gdje je gotovo stopostotna, u obje zemlje na 96%.

Slijede zemlje koje ne graniče niti s Rusijom niti s Ukrajinom (Nizozemska 93%, Danska 92%, Irska 91%, Portugal 90%) u kojima je podrška potpunom zahlađenju odnosa s Rusijom veća čak u odnosu na Poljsku (89%) i Litvu (88%).

Uvjerljivo najmanja podrška politici Unije prema Rusiji je u Grčkoj gdje ni polovina ispitanih nije podržala sklona potpunom solidariziranju s napadnutom Ukrajinom, a ispod prosjeka Unije u tom smislu je i gotovo cijeli niz zemalja koje su činile nekadašnji istočni blok – Bugarska, Rumunjska, Mađarska, Slovačka i Češka. Relativno niska (62%) podrška je i u Italiji.

Svega 8% građana unutar EU izjavilo je da je potpuno protiv politike sankcija, dok je veći postotak i onih koji su “više za” (42%) sankcije nego onih koji su potpuno za.

Komentirajte prvi

New Report

Close