Počinje potraga za ulagačem
 u projekt golf-terena u Istri

Autor: Marija Brnić , 23. svibanj 2016. u 12:55
Arhivska fotografija: Jurica Galoić / Pixsell

Na pripremi projekta se radi godinama, a izgledno je da će se državno zemljište dati u dugogodišnju koncesiju

Država će uskoro otvoriti natječaj za realizaciju projekta Larun golf resort na svom zemljištu u istarskoj općini Tar – Vabriga, smještenom na atraktivnoj lokaciji između uvala Santa Marina i Porto Vecchio. Riječ je o projektu na čijoj se pripremi godinama radi i koji je još za bivše vlade pripreman za uvrštavanje na listu projekata od strateškog interesa za Republiku Hrvatsku. Takav prijedlog Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom polovicom ožujka prihvatilo je na svojoj prvoj sjednici Povjerenstvo za raspolaganje nekretninama u vlasništvu države, na čijem je čelu prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko.

Izgledno je da će se, kao i dosad u sličnim slučajevima neiskorištene državne imovine poput Kupara ili Muzila, državno zemljište davati u dugogodišnju koncesiju privatnim investitorima, no specifično je u ovom slučaju da je pripremu projekta najvećim dijelom iznijela privatna tvrtka. Riječ je o porečkoj konzultantskoj i turističkoj agenciji M Chanaan, koju vodi Justyna Aleksandra Vukušić, koja je godinama radila na svim fazama pripreme projekta, analizama i istraživanjima prostora u prostornom planu uređenja, pripremi planske i projektne dokumentacije, geodetske podloge i arheološka zaštita budući da se na lokaciji nalaze i čestice pod konzervatorskom zaštitom. Tvrtka je izradila i masterplan, a općina je pred više od godinu dana donijela urbanistički plan uređenja.

 

18,5milijuna eura

dosad je uloženo u projekt prema računici M Chanaana

M Chanaan već traži i financijera za realizaciju projekta, koji inače predviđa gradnju golf igrališta s 18 rupa biti izgrađeni i hotel s 5 zvjezdica, te 130 luksuznih vila s ukupnim smještajnim kapacitetom od 1200 postelja. Prema dosadašnjim računicama M Chanaana, u projekt je dosad, uključujući i kupnju dijela zemljišta, uloženo 18,5 milijuna eura. Potencijalni investitor bi uz projekt od M Chanaana kupio i tvrtku Histria Fecunda, koja ima 20-ak vlasnika, dijelom talijanskih državljana, dijelom lokalnih poduzetnika, a koja je formalno nosioc projekta i vlasnik manjeg dijela zemljišta na kojemu bi se projekt Larun golf resort trebao realizirati. Točnije, od 130 hektara zemljišta predviđenih za projekt u privatnom je posjedu 22 hektara.

Priprema projekta, kao uostalom i za ostale projekte golf-terena kod nas, izaziva protivljenje lokalnih zelenih udruga. Tko bi, pak, mogao biti poželjan partner za Larun golf resort, te pod kojim uvjetima će se tražiti zakupca za državno zemljište, tek se na državnoj razini treba precizno utvrditi.

S obzirom na stanje u državnoj blagajni, naime, iz nadležnih državnih tijela ne isključuju i mogućnost da se ovaj puta u prikupljenju obvezujućih ponuda umjesto 99-godišnje koncesije uzme u razmatranje i opcija prodaje zemljišta.

Komentirajte prvi

New Report

Close