Koliko danas košta ugradnja solarnih panela te koliko je uz njih moguće uštedjeti?

Autor: Poslovni.hr , 26. kolovoz 2022. u 09:20
Foto: Unsplash

Nadaju se da će dobro funkcionirati i Vladina mjera ukidanja PDV-a koja će solare učiniti jeftinijima.

Tisuće i tisuće kuna godišnje mogli biste uštedjeti da struju dobivate od Sunca, a od kako je Vlada maknula PDV, svi su ludi za solarima, javlja RTL.

“Samo po tome kako stižu mailovi vidimo da je interes povećan i da će toga biti sve više”, kazala je Jasmina Novak, voditeljica projekata Solvis.

Zbog toga strojeve u proizvodnji praktički i ne gase. Jedini proizvođač fotonaponskih modula u Hrvatskoj svoje je solarne ćelije prodao i Googleu. Sada sve manje poslove prosljeđuju dalje jer sami ne stižu.

“Podižemo sektor tako da te manje upite prosljeđujemo našim partnerima koji onda obrade taj upit po principu ključ u ruke, od projekta do realizacije. I to za sada jako dobro funkcionira”, objašnjava Novak.

Nadaju se da će dobro funkcionirati i Vladina mjera ukidanja PDV-a koja će solare učiniti jeftinijima. Ono što je koštalo 35 tisuća kuna sada će koštati 26.250 kuna. Veća investicija, od oko 70 tisuća kuna, sada, 52 tisuće i 500. Prije tri godine Ines je svoje solare platila oko 50 tisuća kuna. Povrat investicije očekuje kroz najviše osam godina.

“To je inverter. I on služi za pretvorbu iz istosmjerne s krova u izmjeničnu i davanje u mrežu, komunikacija s mrežom”, objasnila je Ines Ban Kolić iz Zaprešića.

U mrežu daje višak koji proizvede. To onda može koristiti u mjesecima kada nema dovoljno sunčanih dana. Tako joj primjerice struju u veljači platila 163 kune, a u svibnju – 0.

Komentirajte prvi

New Report

Close