Počinje cijepljenje po ljekarnama, građani će moći odabrati cjepivo i dobiti covid potvrdu

Autor: Poslovni.hr , 07. kolovoz 2021. u 09:42
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo izjavila je da su upravo riješeni tehnički, točnije informatički problemi oko načina ulaska u sustav onima koji će cijepiti u ljekarnama. Naime, sve ljekarne povezane su u CEZIH odnosno zdravstveni informatički sustav koji omogućava unošenje podatak o cijepljenoj osobi.

“U tri ljekarne, po jedna u Bjelovaru, Požegi i Šibeniku, već do kraja sljedećeg tjedna moglo bi početi cijepljenje građana protiv covida-19, a njima će se priključivati druge ljekarne čim budu organizacijski i kadrovski spremne za taj posao. Još desetak ljekarni obavijestilo nas je da su našli liječnike koji su voljni cijepiti u ljekarnama pa bi se i one vrlo brzo mogle uključiti u taj posao”, najavila je predsjednica Hrvatske ljekarničke komore, mag.pharm. Ana Soldo u Jutarnjem listu.

Soldo naglašava da će se u cijepljenje zasad uključiti još barem 40 do 50 ljekarni diljem Hrvatske koje su se već najavile, te da bi iza 15. kolovoza trebao biti riješen i problem ostalih timova za cijepljenje u kojima mora biti liječnik.

“Ljekarnici ne smiju po trenutno važećem zakonu cijepiti građane i zato se moraju formirati mobilni timovi koji će dolaziti u ljekarne. Sve je moglo već krenuti, ali su trenutni problemi godišnji odmori liječnika. No, jedna od mogućnosti je i uključivanje umirovljenih liječnika koji su nam se već javili i koji bi mogli odmah krenuti s cijepljenjem. Razriješili smo nedoumice oko njihova uključivanja u cijepljenje odnosno oni će to činiti preko naše veze s CEZIH-om, a to znači da će svi cijepljeni u ljekarnama odmah biti i u platformi cijepljenih”, kaže Soldo. Dodaje da će se cijepljenima izdavati i covid potvrde i to onima cijepljenima Johnson&Johnsonom odmah nakon prve doze, a ostalima nakon druge doze cjepiva.

Već nakon prvih najava mogućnosti cijepljenja u ljekarnama ima sve više upita građana koji bi se željeli cijepiti u njima najbližoj ljekarni. Poglavito je riječ o starijim osobama kojima je odlazak do punktova u velikim gradovima problem.

Svi koji se namjeravaju cijepiti u ljekarnama morat će najaviti svoj dolazak, a moći će odabrati i cjepivo. Naime, poznato je da primjerice u jednoj bočici Pfizerova cjepiva ima šest doza pa bi se u jednom danu u nekoj ljekarni trebalo cijepi šest građana koji žele to cjepivo.

Ljekarne će imati i osigurano promatranje cijepljenih desetak minuta nakon cijepljenja zbog mogućih alergijskih reakcija za što će mobilni timovi biti opremljeni antišok terapijom jednako kao i na punktovima domova zdravlja i zavoda za javno zdravstvo kad organiziraju cijepljenje.

Riješeno je i plaćanje što znači da će oni koji će sudjelovati u cijepljenjima u ljekarnama biti plaćeni kao i timovi na punktovima.

“Kao i svi ostali timovi i ovi mobilni koji će cijepiti u ljekarnama bit će plaćeni na isti način i u istom iznosu od strane HZZO-a”, kaže direktor HZZO-a, Lucian Vukelić.

Predsjednica HLJK-a kaže kako je nelogično da ljekarnici u Hrvatskoj ne mogu cijepiti jer su tijekom epidemije u drugim zemljama upravo njihovi djelatnici cijepili veliki broj građana.

“Probat ćemo do kraja godine riješiti taj problem zakonskim izmjenama jer su ljekarne zainteresirane o čemu svjedoči i to da se za cijepljenje protiv gripe prošle sezone prijavilo čak 180 ljekarni u Hrvatskoj. S obzirom na to da su ljekarne vrlo dostupne građanima vjerujem da će se to riješiti jer ćemo tako postići veću procijepljenost ne samo protiv covida-19 već i protiv gripe o čemu svjedoči primjer Velike Britanije gdje ljekarnici obave velik dio cijepljenja”, kaže Soldo.

Dodaje da je mogućnost koja je građanima pružena nedavno, a to je izdavanje covid potvrda, pokazalo da ljekarne trebaju imati svoje mjesto u većoj dostupnosti zdravstvene zaštite.

Komentari (2)
Pogledajte sve

btw.       …bolje bi bilo da su cijepljenje organizirali  u zubnim  ambulantama…  zubari  bar nešto

rade s injekcijama….

Magistri farmacije ….nikad na faksu  nisu vidjeli  injekcije ….a kamoli dali  nekome injekciju..

Većina njih ..iako s boljim ocjenama nego medicinari….upravo zbog osobnog odnosa prema

pacijentu ..i navedenim  radnjama…..nisu htjeli niti upisati medicinu…a većina ih je mogla bez problema …..imali su  najbolje ocjene   i teži prijemni  ispit….

Zato je većina njih zgrožena  postupcima  komore…

Vlada  i Ministarstvo zdravstva – iskorištavaju ovu jadnu ,  i naivnu ženu – predsjednicu Ljekarničke komore.

Članovi Komore ogorčeni su  njenim  odlukama-  prodaje rad magistara farmacije

zabadava-   koristi  besplatno  čiste , skupo održavane prostore ljekarni – kao da su njeni  , pa, KAKO JU NIJE  SRAM !

Proklinju ju  gotovo svi magistri u RH …..posvađati će  ljekarne i  doktore

opće prakse koji  se nalaze uz ljekarne….. pača se  i gura tamo gdje joj nije mjesto..za nikakve pogodnosti se nije izborila za magistre farmacije , nikakve dobre uvjete …..ona nije  u redu osoba,  ne štiti ljekarnike ni u čemu… prodaje

njih stručni rad  drugima – kao da su studirali  za Vladu, a ne za pacijente..

Pa, tko je VIDIO NA ZAPADU ili SJEVERU  …CIJEPLJENJE  U LJEKARNAMA….LUĐACI  totalni –  niste normalni  –   pa, prema NKD u

TO JE SPECIJALIZIRANA TRGOVINA-     te-kre.ni jedni   munjeni !!!..

Idite  u HDZ ovski   PEVEX –  pa ih  tamo cijepite …..balkanci  needucirani i

bokci  koji se hvatate za svaki  na dohvat ruke mogući  besplatni   korak   u

zdravstvu na trošak drugog kojem  sisate krv na slamčicu !

New Report

Close