Počelo provođenje eOvrha, ovo su najvažnije promjene

Autor: Poslovni.hr , 07. listopad 2021. u 09:02
FOTO: Pixabay

Ako prigovora nema, počinje postupak prisilne naplate. Ako se žalio, ovrha ide u parnicu. No blokirani vjeruju da im aplikacija neće znatno olakšati život.

Prije gotovo tri tjedna nove ovrhe počele su se provoditi elektroničkim putem putem aplikacije eOvrhe. No, potrošači će i dalje putem pošte dobivati informacije o ovršnom postupku. Najveća je novost da će prije samog pokretanja ovrhe na kućnu adresu stizati najprije obavijest, a tek nakon toga i prijedlog za ovrhu.

U aplikaciju e-ovrhe vjerovnici su već počeli unositi svoja potraživanja. Uz detaljan opis: koji je račun nepodmiren te iznos kamata. Proces je digitaliziran, no i dalje će biti opterećen troškovima, iako malo manjim nego dosad, piše HRT.

– Troškovi su se smanjili. Ono što će se direktno moći vidjeti to je da je ukinuta naknada za potvrdu pravomoćnosti i ovršnosti što iznosi, odnosno dosad je iznosila više od 350 kuna, tako da je sigurno taj trošak manji, kaže Vinka Ilak, Fina.

Najveća je novost slanje prethodne obavijesti na kućnu adresu i putem sustava e-Građani za one koji se njime koriste. To je nešto poput opomena, koje su nekad davno slali vjerovnici.

– To je ono što potrošači trebaju uvijek svakako iskoristiti, doslovno uvijek. Naime, ako su i platili trebaju iskomunicirati s vjerovnikom da je došlo do pogreške, da su već platili. Ako nisu ili platiti ili regulirati neku odgodu, kaže Mićo Ljubenko, Hrvatska odvjetnička komora.

Ako potrošač dug ne podmiri, javni bilježnik ubrzo će poslati prijedlog za ovrhu. Sada je vrijeme kada potrošač treba napisati prigovor.

– Znači na obavijest se ne može žaliti, ne može uložiti prigovor, može uložiti prigovor samo na rješenje o ovrsi na temelju vjerodostojne isprave. Prigovor može uložiti u roku od osam dana, kaže Nada Kemec, Hrvatska javnobilježnička komora.

Ako prigovora nema, počinje postupak prisilne naplate. Ako se žalio, ovrha ide u parnicu. No blokirani vjeruju da im aplikacija neće znatno olakšati život.

– Mislim da je to nedovoljno da se napravi reda, kojeg je izazvao ovaj ovršni zakon. Dakle, potrebno je sveobuhvatno, promijeniti ovršni zakon. Ova aplikacija se trebala pojaviti prije nekoliko desetaka godina, smatra Sarajko Baksa, Udruga Blokirani.

U Hrvatskoj je i dalje 241 tisuća onih koji ne mogu podmiriti dospjele obveze, a koji duguju – samo za glavnicu – više od 18 milijardi kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close