Počeli radovi na uređenju prostora za karlovačku bušotinu tople vode

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. veljača 2024. u 18:00
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Dodao je da će aktualni radovi trajati oko dva mjeseca i da se nada će da uskoro na toj lokaciji biti bušotinski toranj i prva istražna bušotina, koja bi naknadno postala i proizvodna.

Kod Karlovca su počeli radovi na uređenju prostora za istražnu bušotinu tople vode vrijedni milijun eura, a direktor tvrtke GeotermiKA Vlatko Kovačić u petak je rekao da veseli činjenica što se nakon pet godina administrativnih priprema počelo raditi na terenu.

Radovi se financiraju novcem Europskog gospodarskog prostora, ukupna vrijednost projekta je 1,2 milijuna eura – iz vanjskog izvora financira se 781.000 eura, dok je Grad Karlovac osigurao 435.000 eura, rekao je Kovačić i dodao da je u pet godina ukupno utrošeno nešto više od 1,1 milijun eura za potrebe osiguranja geotermalne energije.

Dodao je da će aktualni radovi trajati oko dva mjeseca i da se nada će da uskoro na toj lokaciji biti bušotinski toranj i prva istražna bušotina, koja bi naknadno postala i proizvodna.

“Nakon bušenja se testira ležište, čime ćemo dobiti podatke o temperaturi, protoku i kemijskom sastavu vode. Izradom elaborata o sastavu vode, količinama i njenoj temperaturi od Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja tražimo dozvolu za zahvaćanje i potpisujemo ugovor s državom za korištenje geotermalne energije”, najavio je. Tada će, dodao je, biti moguće koristiti toplu vodu u središnjem toplinskom sustavu.

Tu smo u Prostornom planu predvidjeli sve što bi nam kasnije bilo od koristi, rekao je Kovačić te istaknuo da se Prostornim planom predviđa dovođenje geotermalne energije prema Karlovcu.

Stručni voditelj projekta Boris Vrbanac izvijestio je da je ležište tople vode na nešto više od dva kilometra dubine, da se očekuje temperatura od 126 stupnjeva Celzija i da bi s uključenim pumpama davanja trebala biti oko sedam tisuća kubičnih metara dnevno što je, kaže, “sasvim zadovoljavajuće za potrebe Gradske toplane”.

Namjera je da ta toplinarska tvrtka koristi geotermu kao obnovljiv izvor energije za grijanje korisnika kojih je sada oko osam tisuća, a direktor Zdravko Eremić je napomenuo da su pretpostavke za to ostvarene nedavno završenom revitalizacijom vrelovodne mreže.

Gradonačelnik Karlovca Damir Mandić je ocijenio je da je to “mali korak” u svim silnom koracima koji su odrađeni. “Iako je pred nama još dosta puta, svi koji su sudjelovali u tom projektu na bilo koji način mogu biti zadovoljni”, poručio je.

Komentirajte prvi

New Report

Close