Počeli pripremu terena za prodaju udjela u Valamaru

Autor: Marija Crnjak, Tomislav Pili , 09. ožujak 2018. u 13:27
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Austrijski EPIC vlasnik je 55,6 milijuna dionica Valamar Riviere, što je udio od 44,11 posto koji se sada dijeli na tri dioničara.

Odlukom Nadzornog odbora od četvrtka, turistička kompanija Valamar Riviera započela je proces pripajanja EPIC Hospitality Holdinga iz Beča, u čijem vlasništvu je 55.594.884 dionica ili 44,11% udjela u Valamar Rivieri.

Nakon okončanja procesa, vlasnici pripojenog EPIC Hospitality Holdinga, Peter Goldscheider, Gustav Wurmböck i Franz Lanschützer postat će neposredni dioničari Valamar Riviere, što im otvara mogućnosti za jednostavnije raspolaganje vlastitim udjelima, bilo da požele svoje dionice Valamara predati nasljednicima ili prodati na tržištu. Kako stoji u jučerašnjoj objavi kompanije na Zagrebačkoj burzi, Nadzorni odbor Valamar Rivijere odobrio je nacrt Zajedničkog plana pripajanja, temeljem kojeg se u zakonom propisanom postupku planira provesti pripajanje EPIC Hospitality Holdinga sa sjedištem u Beču Valamar Rivieri.  Nadzorni odbor je na istoj sjednici, zajedno s EPIC-om, donio odluku i o zajedničkom prijedlogu za imenovanje revizora pripajanja koji će se uputiti nadležnom trgovačkom sudu. Nacrt Zajedničkog plana pripajanja bit će predan u sudski registar u propisanim rokovima.

Radi se o nastavku podjele EPIC-a započete krajem prošle godine. Kako je poznato, prije malo više od mjesec dana Valamar je izvijestio da je 20. prosinca tvrtka EPIC, Goldscheider und Würmbock prenijela spomenutih 55,6 milijuna dionica Valamara na EPIC Hospitality Holding. O ovom posljednjem pripajanju i raspodjeli dionica trebaju još odlučiti skupštine dioničara Valamara i EPIC-a. EPIC Hospitality Holding vlasnik je 55,6 milijuna dionica Valamar Riviere, što čini vlasnički udio u Valamar Rivieri od 44,11 posto. Umjesto korporativni, predloženim pripajanjem vlasnici EPIC Hospitality Holdinga postali bi neposredni dioničari Valamar Riviere. Vlasničku strukturu EPIC Hospitality Holdinga čine obiteljske tvrtke Wurmböck Beteiligungs, Goldscheider Keramik te Franz Lanschützer kao fizička osoba.

Sukladno relevantnim propisima, konačna odluka o odobrenju predloženog pripajanja će biti predmet odlučivanja glavnih skupština društava koji sudjeluju u pripajanju, a koje uprave namjeravaju sazvati nakon što zaprime izvješće revizora pripajanja, te nakon što Nadzorni odbor provjeri namjeravano pripajanje temeljem izvješća uprava i izvješća revizora pripajanja. EPIC u Valamar Rivieri djeluje kao stabilan glavni investitor od 2005. godine. Ovo je pripajanje porezno neutralno za oba društva te se time Valamar Riviera neće dodatno opteretiti. Kao rezultat pripajanja, neposredni dioničari bit će dva obiteljska  društva, jedan pripadan obitelji Goldscheider i drugi pripadan obitelji Wurmböck gdje će svatko od njih držati oko 20% dionica društva Valamar Riviera te će sukladno tome, obje obitelji biti u mogućnosti prenijeti svoje udjele sljedećoj generaciji.

 

2,3 mlrd.

kuna vrijedan je EPIC-ov udjel u Valamaru

Franz Lanschützer će postati neposredan dioničar društva Valamar Riviera u svojstvu fizičke osobe. Naša je namjera zadržati poziciju glavnog dioničara te nastaviti zajednički djelovati u svrhu budućeg rasta i razvoja Valamar Riviere, kao što smo to činili i do sada", stoji u jučerašnjoj zajedničkoj izjavi iz EPIC-a. Uprava Valamar Riviere pak smatra da je stabilnost dioničke strukture Valamara i dosad bila jedan od ključnih faktora uspjeha u realizaciji rasta poslovanja i vrijednosti tvrtke. 

"Podržavamo predloženo pripajanje jer time vodeći dioničar dodatno osigurava stabilnost vlasničke strukture, što je dugoročno dobro za sve dioničare", izjavio je Marko Čižmek, član Uprave Valamar Riviere. Kako neslužbeno doznaje Poslovni dnevnik, niti jedan od vlasnika trenutno ne iskazuje želju za prodajom dionica Valamara, i ova odluka trenutno nema nikakav utjecaj na poslovanje Valamara Rivijere. Međutim, naši izvori iz ulagačke zajednice ističu kako se u budućnosti ne treba isključiti mogućnost da u budućnosti u Valamar uđe strateški partner, što posljedično može dovesti i do transformacije najveće turističke kompanije u zemlji. Investicijska zajednica ovo promatra kao raskidanje "pupčane veze" između tri suvlasnika EPIC-a. Svaki dobiva svoj dio Valamarovih dionica s kojem može raditi što želi, pa i prodati ako se nađe kupac koji će ponuditi zadovoljavajuću cijenu. 

Naime, kupnja tri manja paketa za potencijalnog je ulagača privlačniji zalogaj od preuzimanja cijelog EPIC-ova udjela koji prema burzovnoj cijeni od srijede vrijedi 2,3 milijarde kuna. Osim toga, kupnjom jednog od paketa strateški partner može steći solidan udjel, a da pri tome ne prijeđe prag koji zahtijeva objavu ponude za preuzimanje svih ostalih dionica. Međutim, ova raspodjela u suštini nema reperkusije na potencijalno preuzimanje strateškog partnera, ocjenjuju naši sugovornici.  Posljedica neće biti niti na povećanje udjela slobodnih dionica Valamara. Raspodjela dionica dosadašnjeg najvećeg dioničara nema utjecaja ni na male dioničare, kažu nam, a da ulagači nemaju ništa protiv najavljene podjele sugerira i porast cijene Valamarove dionice od 0,4 posto na 42 kune. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

…i apsolutno ovo nije u interesu svih ostalih dioničara…dakle ovo je postupak u interesu jednog dioničara koji eto ima 44% dionica… nadam se da nitko osim njih neće na Skupštini glasati za ovo… barem da ovo neće podržati predstavnici OMF i da će konačno biti protiv ako već nisu bili protiv u raznim prijedlozima koje Todorić slao na Skupštine svojih društava…

he.he.he… nadam se da neće ostali (prije svega mali i OMF) dioničari završtiti kao u slučaju Ivero-Franck…

New Report

Close