Pobuna zbog poskupljenja vode: Samoborska gradonačelnica protiv Tomaševićeve odluke

Autor: Marija Brnić , 03. ožujak 2023. u 09:11
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Samobor se u sličnoj situaciji našao i 2012., u vrijeme kada je Zagreb vodio Milan Bandić, kada je ViO zadnji put podigao cijene vode. Slično je reagirao i tadašnji gradonačelnik Samobora Krešo Beljak, no, ViO je unatoč protestiranju i uskraćivanju suglasnosti povisio cijene vode i u Samoboru.

Samoborska gradonačelnica Petra Škrobot želi poštedu za svoj grad od 15-postotnog poskupljenja vode od 1. ožujka, na kojem ustrajava gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević. I Grad Samobor, naime, vodom opskrbljuje Zagrebački holding, odnosno njegova tvrtka Vodoopskrba i odvodnja (ViO), pa nepopularna odluka, kojoj se protivi i Vlada RH i smatra ju neopravdanom, zahvaća i Samoborce. Gradonačelnica Škrobot službeno je objavila kako je odbila dati suglasnost ViO-u za odluku o povećanju cijena, te traži izuzeće za Grad Samobor.

Pravno uporište za takav zahtjev nalazi u članku 5. Zakona o vodnim uslugama, koji propisuje da se vodne usluge pružaju pod nediskriminacijskim i socijalno priuštivim uvjetima, a po njezinom pojašnjenju, socijalni uvjeti nisu ujednačeni na uslužnom području kojem pripada i Samobor.

“Smatramo da odluka o cijeni vodnih usluga nije opravdana i naši stanovnici ne bi trebali snositi teret lošeg poslovanja i gubitaka koje ima grad Zagreb. Također, gradu Samoboru nije dostavljena nikakva analitička i tehnička dokumentacija iz koje su jasno vidljivi razlozi jednostranog povećanja cijena te nismo zaprimili nikakav plan gradnje komunalnih vodnih građevina”, kaže gradonačelnica Petra Škrobot, apostrofirajući kako je neprihvatljivo da njezini sugrađani “ispaštaju zbog gubitaka i lošeg poslovanja na području Grada Zagreba”.

Samobor se u sličnoj situaciji našao i 2012., u vrijeme kada je Zagreb vodio Milan Bandić, kada je ViO zadnji put podigao cijene vode. Slično je reagirao i tadašnji gradonačelnik Samobora Krešo Beljak, no, ViO je unatoč protestiranju i uskraćivanju suglasnosti povisio cijene vode i u Samoboru. Pri tom se ViO pozvao na zakon o vodama po kojemu je za takvu odluku dovoljna dozvola jedinice lokalne samouprave koja im je većinski vlasnik, a to znači Grad Zagreb. Samoborci su prijetili i tužbama ako se odluka ne povuče, jer se ViO nije pridržavao zakonskih obveza da sredstva od naknada s područja Samobora mora uložiti u gradnju nove vodovodne mreže. Povijest se, dakle, ponavlja, a mlada gradonačelnica uvjerena je da će ovu bitku Samobor dobiti. Koje oružje još ima, ne otkriva.

“Do očitovanja trgovačkog društva, tražimo i druge pravne okvire kojima bismo zaštitili naše građane od dodatnih troškova i novih neopravdanih nameta. Poduzet ćemo sve korake koji su u okvirima naših mogućnosti kako građani Samobora ne bi dobili nove veće račune za vodne usluge”, poručuje gradonačelnica Samobora.

Komentirajte prvi

New Report

Close