Po prvi put u 40 godina u Hrvatskoj izgrađena nova bušotina za geotermalnu vodu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 08. travanj 2024. u 12:47
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Stručnjaci su procjenjivali su da će pronaći vodu temperature između 60 i 65 stupnjeva Celziusa na dubini od oko 1500 metara, a pronašli su vodu temperature 83 stupnja Celziusa na nešto nižoj dubini

U Velikom Korenovu pored Bjelovara prvi puta u zadnjih 40 godina u Hrvatskoj je izgrađena nova bušotina isključivo za geotermalnu energiju, koja će služiti za grijanje staklenika i hala obližnjeg Bjelovarskog sajma, ali i za grijanje i punjenje budućih bjelovarskih toplica.

Prema preliminarnim istraživanjima, voda je vrlo visoke kvalitete, a službeni rezultati Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar stići će za dva tjedna jer se provodi mjerenje 45 različitih parametara, rečeno je u ponedjeljak na završnoj konferenciji.

Projekt vrijedan 3,4 milijuna eura sufinancirale su kraljevina Norveška, Island i Lihtenštajn s 1,3 milijuna eura, dodatnih milijun eura osiguralo je Ministarstvo regionalnog razvoja, a investitor, tvrtka u vlasništvu Grada Bjelovara Terme Bjelovar, očekuje dodatne iznose države s obzirom da je projekt u visokoj fazi završenosti.

„To je projekt koji će puno značiti Bjelovaru, vjerujem da naši sugrađani još nisu ni svjesni što to može značiti za regiju i županiju. Kanimo graditi novu bjelovarsku poljoprivredu temeljenu na geotermalnoj energiji. Strašan je to potencijal, u panonskoj Hrvatskoj možemo napraviti 200 bušotina, a Bjelovar s postojećom bušotinom može servisirati deset hektara stakleničke proizvodnje”, istaknuo je gradonačelnik Dario Hrebak.

Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Relevantni stručnjaci procjenjivali su da ćemo pronaći vodu temperature između 60 i 65 stupnjeva Celziusa na dubini od oko 1500 metara, a pronašli smo vodu temperature 83 stupnja Celziusa na nešto nižoj dubini, dodao je Hrebak.

Direktor Termi Bjelovar Zvonimir Žarec podsjetio je kako je to prva nova bušotina za geotermalnu vodu u Hrvatskoj u posljednjih 40 godina.

„Sve prethodne bile su bušotine u kojima je Ina tražila naftu i plin. Negdje su pronašli geotermalnu vodu, ali nisu je koristili. Ova je bušotina prva u 40 godina koja je napravljena isključivo zbog iskorištavanja geotermalne energije”, kaže Žarec.

Komentirajte prvi

New Report

Close