Ovaj grad trebao bi postati hrvatski Island

Autor: Poslovni.hr , 13. veljača 2024. u 23:00
Foto: Grad Bjelovar

U narednih desetak godina postat će prvi energetski održiv grad, u ovom trenutku ima u provedbi 200 milijuna eura projekata što je vrijednost pola Pelješkog mosta – kazao je gradonačelnik Hrebak

“Bjelovar u ovom trenutku ima u provedbi 200 milijuna eura projekata, najvećim dijelom financiranih iz europskih fondova. To je vrijednost pola Pelješkog mosta” , izjavio je gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak koji je s ministrom regionalnog razvoja i fondova EU, Šimom Erlićem danas obišao jedan od ključnih projekata – geotermalnu bušotinu u Velikom Korenovu.

U Korenovu je 9. veljače počelo bušenje koje će trajati oko dva tjedna, a očekuje se da se na dubini od 1500 metara pronađe voda temperature 70 – 80 stupnjeva C. U tri dana stiglo se do 293 metra. Stavljene su sve cijevi u bušotinu, izvršeno je cementiranje između cijevi i stijenke bušotine, te se nastavlja bušenje.

Projekt geotermalne bušotine ukupno je vrijedan 4,4 milijuna eura, a sufinancirali su ga s 1,3 milijuna eura Vlade Kraljevine Norveške, Islanda i Lihtenštajna, te s milijun eura Ministarstvo regionalnog razvoj i fondova EU, dok ostatak financira sam grad Bjelovar.

“Bušotina s nalazi u centru poslovne zone Veliko Korenovo, a najveća prednost je to što će u neposrednoj blizini prolaziti brza cesta koja bi trebala biti gotova do 1.1. 2026.”,  kazao je Hrebak.

Dodao je da će projekt bušotine biti gotov za četiri tjedna, a plan je da ova geotermalna bušotina za par godina grije ne samo cijelu poslovnu zonu gdje se mogu graditi staklenici, sušare i poduzetničke hale, nego i Terme Bjelovar, te Bjelovarski sajam. Prema gradonačelnikovim riječima, Bjelovar je, kao grad s najnižim porezima u Hrvatskoj, idealna oaza za investicije, a samo u narednih nekoliko godina, u poslovnoj zoni Korenovo, trebalo bi se zaposliti preko 2000 ljudi.

“Bjelovar će biti prvi grad u Hrvatskoj koji će se grijati i koristiti geotermalnu energiju za svoje potrebe”, najavio je Hrebak. Kazao je kako se u narednih deset godina na području grada planira izgraditi još pet geotermalnih bušotina čime bi Bjelovar postao energetski potpuno održiv grad.

“Ovo je projekt koji može promijeniti Hrvatsku i ohrabriti i druge gradove da krenu našim stopama. Bjelovar je prvi grad u Hrvatskoj koji je tako daleko odmakao s provedbom projekta geotremalne energije i počeo s bušenjem”, kazao je Hrebak, naglasivši dobru suradnju grada, županije i resornog ministarstva.

Ministar Erlić prilikom posjeta Bjelovaru, obišao je, osim geotermalne bušotine u Velikom Korenovu, i lokaciju Zelenog centra, te lokaciju budućeg Garden Housea na kojem će biti i Terme Bjelovar. Oba projekta financiraju se iz ITU mehanizma.

Erlić je naglasio kako je Bjelovar predvodnik u Hrvatskoj među gradovima s ulaganjima u zelenu energiju i integriranim investicijama.

“Kao Vlada dajemo apsolutnu podršku gradonačelniku Hrebaku za ulaganja u geoterme, ali i u cijeli niz projekata koji će se vezati s integriranim ulaganjima kroz ITU mehanizam za gradove, kojim smo gradu Bjelovaru osigurali 22 milijuna eura za projekte od kojih će neki upravo koristiti geotermalnu energiju”, kazao je ministar. Podsjetio je kako su geoterme neiskorišten potencijal u Hrvatskoj, te dodao da su putem ITU mehanizma osigurali i sredstva za projekt Garden House, koji će također koristiti geotermalnu energiju.

Dodao je da su gradonačelniku uručili ugovor vrijedan 400 tisuća eura za provedbu ITU mehanizma, kao i još 15 tisuća eura za provedbu strategije koji će pomoći Bjelovaru u ovim projektima.

Župan Marko Marušić kazao je kako Bjelovar ima impresivne projekte i konkretne rezultate, te da je dobar primjer za sve ostale kako bi se stvorili što kvalitetniji uvjeti za život.

Komentirajte prvi

New Report

Close