Po otvorenosti pristupa na globalnom smo vrhu

Autor: Lucija Špiljak , 20. listopad 2020. u 22:00
Bojan Macan, voditelj Centra za znanstvene informacije IRB-a

Otvoreni pristup podrazumijeva slobodan, besplatan i neometan mrežni pristup digitalnim znanstvenim informacijama.

Od 19. do 25. listopada u svijetu se obilježava Međunarodni tjedan otvorenog pristupa, a prema rezultatima istraživanja koje su proveli znanstvenici Instituta Ruđer Bošković (IRB) te zagrebačkoga Medicinskog fakulteta (MEF), Hrvatska je u svjetskom vrhu po broju radova u otvorenom pristupu, s udjelom od čak 74,4%.

Otvoreni pristup podrazumijeva slobodan, besplatan i neometan mrežni pristup digitalnim znanstvenim informacijama. Istraživanje naših znanstvenika objavljeno je u znanstvenom časopisu Learned Publishing, a njihovi radovi uvršteni su u virtualno izdanje najboljih radova kojima je omogućen i besplatan pristup narednih mjesec dana.

Akademska i znanstvena zajednica ovaj tjedan koordinira akcije kojima bi otvorenost postala jedan od uvjeta istraživačkog rada, pogotovo uslijed pandemije.

Ruđerov tim iz Centra za znanstvene informacije kreirao je i svojevrsni Covid-19 hub radova, izdvojivši publikacije domaćih autora iz Hrvatske znanstvene bibliografije – CROSBI koje govore o svim segmentima aktualne pandemije.

“Tu su najnoviji objavljeni znanstveni radovi o virusu Sars-Cov-2 s medicinskog aspekta, ali i o utjecaju pandemije na gospodarstvo, financije, kulturu i ostale segmente”, rekao je dr. Bojan Macan, voditelj Centra.

Na nacionalnoj razini još nije propisana obveza objavljivanja svih publikacija hrvatskih autora u otvorenom pristupu, no ona postoji za ocjenske radove na visokim učilištima kroz važeći Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju.

Komentirajte prvi

New Report

Close