‘Pljačka stoljeća’ ukazuje na stanje u Ini koje bi trebalo zabrinuti mirovince

Autor: Tomislav Pili , 30. kolovoz 2022. u 07:00
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Afera pokazuje veliki problem s korporativnim upravljanjem, smatraju financijaši.

Pljačka stoljeća, kako je afera s prodajom plina privatnim tvrtkama povezanim s Damirom Škugorom titulirana u medijima, pokazuje ozbiljan problem s korporativnim upravljanjem u našoj najvećoj naftnoj kompaniji, ističu predstavnici financijske industrije. Uhićenje skupine na čelu s direktorom Sektora trgovine prirodnim plinom tijekom vikenda potreslo je cijelu zemlju, ali se unatoč tome u ponedjeljak na Zagrebačkoj burzi nije dogodilo ništa.

Bez reakcije

Ininom dionicom jučer na burzi, zaključno do 14.30 sati, uopće nije trgovano, što zapravo i nije neko iznenađenje. Naime, zbog vlasničke strukture gdje više od 49 posto dionica drži mađarski MOL, a 44,8 posto hrvatska država, slobodnih dionica je vrlo malo. Malih dioničara može se “nabrojati na prste” jer je glavnina građana koji su sudjelovali u “narodnom IPO-u” 2006. godine dionice prodala 2010. domaćim mirovinskim fondovima. Obvezni mirovinski fondovi drže nekih 4 posto udjela u Ini, a najveći dioničar među njima je AZ fond kategorije B sa 2,28 posto.

Iako je Ina najvrednija kompanija na Zagrebačkoj burzi – tržišna kapitalizacija iznosi 35 milijardi kuna – njezinom dionicom rijetko se trguje. Posljednja transakcija zabilježena je 26. kolovoza kada su u dvije transakcije protrgovane tri dionice. Iako na burzi vlada zatišje, financijaši u neslužbenom razgovoru – jer nitko ne želi istupati dok se odvija istraga – ističu kako bi dioničari, a to su prije svega domaći mirovinski fondovi, trebali biti zabrinuti stanjem u kompaniji. “Iako je navodno počinjena šteta od milijardu kuna, ovo nije ni izbliza afera one težine koju je imao Agrokor, zbog čega se ozbiljno zaljuljalo cijelo tržište kapitala. Međutim, cijela priča ukazuje na ozbiljne probleme u Ini”, kazao nam je jedan financijaš koji je želio ostati anoniman.

35 milijardi kuna

iznosi tržišna kapitalizacija Ine na Zagrebačkoj burzi

Naime, sama činjenica da je izvlačenje novca iz kompanije kroz ugovaranje vrlo niskih cijena za skupinu tvrtki primijećeno tek nakon što su banke alarmirale Ured za sprečavanje pranja novca zbog sumnjivih uplata na račun Škugorova oca Dane, inače umirovljenog odvjetnika, upravo je skandalozna, smatraju na tržištu kapitala.

Bez promjene

Iz krugova mirovinskih fondova također nisu raspoloženi za službene izjave. No, u neslužbenom razgovoru ističu kako na nadzor poslovanja nisu mogli utjecati jer njihovih predstavnika nema u Nadzornom odboru. “Malo toga smo mogli učiniti po pitanju poboljšanja korporativnog upravljanja dok vladaju ovakvi odnosi između dva najveća dioničara, MOL-a i države. Međutim, mi smo ulaganje u Inu uvijek gledali kao na ‘zlatni udjel’ koji bi jednog dana mogao imati presudan utjecaj”, kazao nam je predstavnik jednog društva za upravljanje mirovinskim fondovima.

Dodaje kako ova afera neće imati utjecaja na njihov investicijski stav prema Ini. Financijaši smatraju da afera neće imati posrednog negativnog utjecaja na cijelo dioničko tržište. Ipak, jućer oko 14.30 sati domaće dioničko mjerilo CROBEX bio je u minusu 1 posto, što se može pripisati utjecaju stranih burzi koje su se isto “crvenile”.

Komentari (2)
Pogledajte sve

INA I ELEKTRA –   tvrđave  lopovluka  …………!

U INI se od uvijek kralo. Krali su svi, od portira do direktora. Neki tamo Davor sada pametuje, a u posljednjih nekoliko godina prodao je desetke nepotrebnih prepisanoh studija, elaborata, mišljenja….

New Report

Close