‘Plin može samo poskupjeti i s tim se svi moramo pomiriti’

Autor: Marina Šunjerga/VL , 05. svibanj 2017. u 13:45
Iz HEP-a se pitaju je li opravdano domaći plin domaćim potrošačima prodavati po cijeni uvoznog/Ivo Čagalj/PIXSELL

Istaknuto je da nije u redu uspoređivati cijene plina po državama bez regulatornih i prijevoznih troškova.

Kolika će biti cijena plina iduće godine bila je centralna tema panela održanog u Opatiji u sklopu konferencije plinske industrije u Hrvatskoj.

Plinari od opskrbljivača do proizvođača zastupaju tezu da je za razvoj tržišta nužna potpuna liberalizacija odnosno deregulacija cijene. U postojećem modelu netko uvijek gubi a to čini opskrbu domaćinstava nezanimljivom, moglo se čuti na konferenciji. A cijena plina u dugom roku mogla bi rasti o čemu govore i projekcije na svjetskim tržištima. "Svjedočili smo da je 2015. cijena plina na tržištu bila visoka, a cijene za domaćinstva nisu pratile te tokove. Dugoročni pokazatelji ne govore u prilog značajnom padu cijena i s tim se tržište mora pomiriti", kazala je Antonija Glavaš, članica Uprave Prvog plinarskog društva.

Istaknula je da nije u redu uspoređivati cijene plina po državama bez uračunavanja svih regulatornih i transportnih troškova.Da je nužno liberalizirati cijene plina argumentirao je i Marko Blažević iz HEP Opskrbe plinom istaknuvši  da je izuzetno hladni siječanj ove godine pokazao da je moguće nabaviti plin u bilo kojem razdoblju, ali po visokoj cijeni koja se mora platiti jer je plin koštao oko 35 eura po megavatsatu. To je  znači za 20 posto od maksimalne cijene za opskrbu plinom. Da je cijela priča o zadržavanju cijene plina bila posljedica populizma Mosta zaključio je niz plinara, a dokazuju to i činjenicom da je priča oko plina rezultirala njegovim poskupljenjem za jednu lipu.  

Mnogo ozbiljnija tema je ona o prirodnom plinu proizvedenom u Hrvatskoj. Iako Ina više nije obvezna prodavati plin na domaćem tržištu Damir Škugor iz Ine istaknuo je da im je prioritet i dalje prodaja u Hrvatskoj. "Nikad nismo bili protiv prodaje u Hrvatskoj već protiv toga da ga prodajemo po reguliranoj cijeni", kazao je Škugor ponovivši argument Ine da su imali znatne gubitke dobiti jer su morali prodavati plin ispod tržišne cijene. Ipak, Blažević iz HEP-a upitao se je li opravdano domaći plin koji je vlasništvo Hrvatske naplaćivati domaćim potrošačima po istoj cijeni kao onaj uvezen sa stranih  tržišta. Iz Plinacra su potvrdili da Ina može ako želi izvoziti plin u Mađarsku, a od zime moći će ga izvoziti i prema Sloveniji. Hoće li to i napraviti odlučit će u Ini.

Komentirajte prvi

New Report

Close