Plenković ustuknuo! Učiteljima koeficijent, učenicima klupe

Autor: Lana Kovačević/VL , 03. prosinac 2019. u 08:23
Predstavnici sindikata prilikom dolaska na pregovore u zgradu Vlade/Patrik Macek/PIXSELL

Ovo je dobro kompromisno rješenje, a cilj je koeficijent 1,406 za godinu i mjesec dana, rekao je Mihalinec.

Zaposleni u sustavu odgoja i obrazovanja, njih 46.000, dobit će nakon 36 dana štrajka – traženo.

Premijer Andrej Plenković mijenja koeficijente za učitelje, nastavnike i profesore, a za svo nenastavno osoblje u osnovnim i srednjim školama mijenjaju se dodaci. Nakon više od mjesec dana i neprekidnog vladinog uvjeravanja kako novca za koeficijente nema – 6,11 posto pronašlo se nakon što su učenici izgubili 16 dana nastave, štrajk od 36 dana ušao u povijest Hrvatske kao najduži. Kako tvrdi premijer novca u proračunu za prvi zahtjev sindikata kojim se tražili povećanje koeficijenata u rujnu ove godine nisu imali – zato i jest ponuda sada razlomljena u tri dijela i dva modela. 

Čarobnu riječ koeficijenti koja je izjednačena s dostojanstvom, sindikalni čelnici konačno su dočekali, a nastavnicima, učiteljima, profesorima – 3% veće koeficijente svi oni osjetit će na plaći već u siječnju, dodatnih 1 posto koeficijenata dobit će u lipnju 2020., a treće od 2% dva posto u 2021. Tada će učitelji i profesori konačno doći do koeficijenata koji će iznositi -1,406.  Budući da je premijer Plenković popustio pritisku zbog kojeg sada može očekivati lavinu drugih nezadovoljnih članova različitih sindikalnih predstavnika različitih resora, odmah je kazao da Vlada ide u najavljenu reviziju svih koeficijenata, pa čak i ovih koje su sada dobili učitelji.

To znači da nakon revizije koeficijenti svima ili mogu još narasti ili se značajno smanjiti.  Završena saga, koja je blokirala sustav, što si osim učitelja i nastavnika nisu mogli priuštiti predstavnici bilo kojih drugih profesija, znači i da se danas učenici osnovnih i srednjih škola vraćaju na nastavu. Učenici su jedini na čijim se leđima prelomila 36-dnevna trakavica, a iz cijele priče izlaze s najvećom štetom – po četiri dana bit će im kraći i zimski i proljetni praznici, a za nešto više od tjedan dana produžena nastavna godina, time i kraći ljetni praznici.

U produženu godinu idu i svi maturanti – škola će im završiti 29. svibnja, a matura početi s početkom lipnja bez ikakvog predaha. "Kompromis je postignut u interesu djece, učenika, roditelja, učitelja i normalnog funkcioniranja sustava", poručio je premijer ističući da je Vlada prijatelj učitelja i nastavnika i da su posljednju odbijenicu shvatili i sada ponudili ono što su mogli. Da se nastavnici vraćaju danas u škole i počinju raditi potvrdio je i Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

"Imamo povjerenje u Vladu da će u četvrtak donjeti uredbu koju smo dogovorili. Sutra se učitelji, nastavnici i profesori vraćaju na radna mjesta. Sindikati prihvaćanjem sporazuma jamče socijalni mir", kazao je Mihalinec.

Komentirajte prvi

New Report

Close