Plenković: U Hrvatskoj će se raditi sastojci za cjepivo Pfizera

Autor: Poslovni.hr , 20. svibanj 2021. u 13:23
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Riječ je o investiciji od 10 milijuna dolara, bit će zaposleno još 30 ljudi”, kazao je.

Premijer Andrej Plenković najavio je u četvrtak da će Pfizer u svojim pogonima u Savskom Marofu proizvoditi materijale za cjepivo protiv covida-19, čime se Hrvatska svrstava u krug onih zemalja gdje se proizvode sastojci pojedinih cjepiva.

Premijer je na sjednici Vlade rekao da je u srijedu s prvim čovjekom Pfizera Albertom Bourlom razgovarao ne samo o osiguranju većih doza cjepiva, već i o “razdoblju koje je pred nama”.

“Ono što mi se čini posebno važnim je da smo dobili potvrdu od strane Pfizera da će se njihova tvornica u Savskom Marofu uključiti u proizvodnju materijala za cjepivo”, izvijestio je Plenković.

U Pfizerovim pogonima u Savskom Marofu radit će se DNK predložak za cjepivo, što smatra jako važnim se Hrvatska putem Pfizera svrstava u krug onih zemalja gdje se proizvode sastojci pojedinih cjepiva, riječ je o investiciji od 10 milijuna dolara, a bit će zaposleno još tridesetak ljudi.

Napomenuo je kako je Europska komisija objavila da je sklopljen novi ugovor s Pfizerom za iduću godinu za 900 milijuna doza plus opcionalnih 900 milijuna, što znači 1,8 milijardi doza cjepiva od prosinca 2021. do 2023. godine.

Plenković je podsjetio da je u Hrvatskoj krajem prošlog tjedna premašen broj od milijun cijepljenih prvom dozom, a u međuvremenu je nastavljena dinamika ubrzanog procjepljivanja.

Zaključno sa srijedom utrošeno je 43.890 doza cjepiva, čime je broj osoba cijepljen najmanje jednom dozom dosegao 1.109.161, dok je 341.008 osoba cijepljeno s dvije doze. Ukupno je utrošeno 1.450.169 doza cjepiva, izvijestio je premijer.

“Ovim smo trećinu odraslog stanovništva cijepili najmanje jednom dozom”, istaknuo je Plenković.

Do kraja lipnja cijepiti 50 do 55 posto punoljetnih građana

Dodao je kako će se tom dinamikom sigurno ostvariti cilj da se do kraja lipnja cijepi 50-55 posto punoljetnih građana te je još jednom pozvao građane da se cijepe jer imamo dovoljne količine cjepiva.

Naveo je i kako su u tijeku završni razgovori na europskoj razini o zelenoj digitalnoj potvrdi koja je važna za slobodu kretanja u Europi, turizam, gospodarstvo i normalizaciju društvenoga života.

“Mi smo zainteresirani da se što prije postigne dogovor kako bi Hrvatska kao zemlja destinacija u smislu turizma ove godine imala mogućnost prihvatiti brojne europske građane i turiste koji žele doći u Hrvatsku. Mi činimo sve i procjepljivanjem turističkih djelatnika, uslužnih djelatnosti da taj boravak u Hrvatskoj bude siguran”, istaknuo je Plenković.

Na početku sjednice Vlade među ostalim je izvijestio kako je danas Vijeće za obranu održalo 14. sjednicu na kojoj je razmotreno pitanje nabave višenamjenskog borbenog aviona za potrebe opremanja Oružanih snaga RH.

Vijeće je razmotrilo zaključke Međuresornog povjerenstva za nabavu višenamjenskog borbenog aviona te zahvalilo Povjerenstvu i stručnoj Radnoj skupini i dalo potporu Vladi u dovršetku procesa nabave višenamjenskog borbenog aviona.

Nabava aviona najveća i najvažnija u povijesti HV-a

Plenković je ovu nabavu borbenog aviona ocijenio kao najveću i najvažniju nabavu u povijesti Hrvatske vojske koja će omogućiti vrstu sposobnosti kakvu je nama korisno imati u budućnosti.

“Time postajemo važan akter u sigurnosnom, obrambenom smislu ne samo nacionalne sigurnosti, već i kredibilniji saveznik u okviru Sjevernoatlantskog saveza, partner u okviru EU i možemo participirati u različitim međunarodnim misijama na jednoj sasvim drugoj razini”, istaknuo je.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Od tog posla neće biti ništa. Pfizeru je potpuno neisplativo to pokretati negdje na novo. Plenković je možda i razgovarao s nekim tko mu je rekao nešto u stilu: ako će biti potrebno u Zagrebu ćemo pokrenuti proizvodnju… no mislim da neće biti potrebno, jer do kraja godine će biti još barem 5 cjepiva odobreno i bit će dovoljno za sve u Svijetu koji će se htjeti cijepiti. I od početka iduće godine proizvodnja cjepiva će biti planirana. Sigurno neće biti potrebe cijepiti dva puta u godinu dana. A i oni koji su preboljeli svoje cijepljenje će odgoditi barem za nekoliko mjeseci.

New Report

Close