Plenković: Svi koji žele mogu se cijepiti u iduća dva mjeseca

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. travanj 2021. u 15:14
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Na pitanje o garancijama da će aplikacija Cjepise proraditi Plenković kaže kako se te nedoumice rješavaju, a uvjeren je da će se maksimalnim naporima bilo kakvi tehnički nedostaci ukloniti.

Premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak nakon sjednice Vlade da će se svi koji se žele cijepiti protiv koronavirusa biti u prilici primiti cjepivo u sljedeća dva mjeseca, a uvjeren je da će se tehnički nedostaci aplikacije Cijepise biti uklonjeni.

“Za sada smo osigurali minimalno 3,2 milijuna doza cjepiva do kraja lipnja, a ministar Beroš je precizno predstavio nove aktivnosti koje će poduzeti. Mislim da ćemo svi zajedno uz angažman Ministarstva zdravstva, HZJZ-a, HZZO, županijskih zavoda i cijeloga sustava primarne zdravstvene zaštite napraviti velike iskorake, s punktovima za cijepljenje, s pozivima”, rekao je Plenković novinarima.

Svi koji to žele mogu se cijepiti u sljedeća dva mjeseca

Istaknuo je da će se, prema njegovu izračunu, svi koji se žele cijepiti imati priliku primiti cjepivo u sljedeća dva mjeseca, a idući tjedan dobit ćemo više od 350.000 doza cjepiva. .

Na pitanje o garancijama da će aplikacija Cjepise proraditi Plenković kaže kako se te nedoumice rješavaju, a uvjeren je da će se maksimalnim naporima bilo kakvi tehnički nedostaci ukloniti.

Što se tiče odgovornosti za neuspjeh aplikacije, Plenković je odgovorio protupitanjem – zašto bi on preuzeo odgovornost za tehnički program koji je radila kompanija, koja je javnom nabavom dobila taj posao. “Zato smo rekli da je ministar tu da riješi to tehničko pitanje”, dodao je.

Na pitanje je li neuspjeh Vlade da se građane zove mimo aplikacije, koja je plaćena njihovim novcem, Plenković ističe kako postoje četiri komunikacijska kanala za cijepljenje.

“Platforma je samo jedna od njih, ona u načelu služi da se prijave u sustav cijepljenja. Kada govorimo o onima koji su najugroženiji, manje vični u tehnologiji i upisivanju, nisam siguran da se veliki broj njih samoinicijativno upisivao u platformu. Do njih moramo doći nekim drugim putem, najlogičnije je da se to radi preko njihovih liječnika”, kaže Plenković.

Podsjetio je kako je Beroš govorio o kompatibilnosti procesa cijepljenja. Jedno je platforma, drugo sustav gdje liječnici obiteljske medicine idu angažirano prema svojim pacijentima, koji dolaze na cijepljenje.

“Ključ je ovo što je danas ministar iznio, i dinamika mobilizacije i aktivan pristup sustava prema onima koji se trebaju cijepiti. Što više procijepimo starijih i bolesnih manje ćemo imati smrtnih ishoda”, naglasio je premijer.

Na komentar da su doze utrošene u zadnja tri dana i dalje bitno manje od oko 30.000 dnevno, Plenković je odgovorio kako je zadaća Vlade i njega kao premijera bila da osiguraju dovoljno doza.

“Sada smo na razdjelnici , do sada su količine koje smo dobivali bile manje u odnosu na ove koje ćemo dobivati od 2. svibnja. Zato dodatna mobilizacija nameće obavezu svim akterima u sustavu da budu brži i učinkovitiji”, poručio je.

Dodatna mobilizacija zdravstvenih djelatnika

Kaže da je jučer razgovarao sa šefom Zavoda za javno zdravstvo u Zadru, danas s ravnateljem Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija štampar”, a dojam je da “oni imaju kapacitete za cijepiti više”.

Ima načina da se u proces cijepljenja uključi više ljudi, odnosno da se dodatno angažiraju zdravstveni djelatnici i svi koji žele pomoći, poput studenata medicine. “Sada je bitno da svi koji se žele cijepiti iskoriste tu priliku”, rekao je Plenković.

Na tvrdnje novinara da je razgovorljiviji o temama poput cijepljenja, nego o temama poput bivše ministrice Gabrijele Žalac, Plenković je odvratio kako nijedan premijer nije toliko dostupan i pred medijima poput njega.

O slučaju Žalac rekao je da ne komentira procese koji su u tijeku. “Ja, za razliku od nekih drugih, nemam uvid u to što radi policija, ni Uskok”, ustvrdio je.

Komentirajte prvi

New Report

Close