Plenković otkrio glavni razlog iseljavanja Hrvata: “Mladi ne iseljavaju zbog korupcije i nepotizma”

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. siječanj 2020. u 12:12
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatski premijer je istodobno ustvrdio kako se i pola zemalja članica Europske unije suočava s problemom pada broja stanovnika te da se Hrvatska na razini EU bori za to da se ovaj problem shvati ozbiljno.

Premijer Andrej Plenković, koji u četvrtak i petak boravi u radnom posjetu Njemačkoj, kazao je za njemački dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) od četvrtka kako mnogi mladi ljudi koji odlaze raditi u inozemstvo Hrvatsku napuštaju zbog financijskih razloga, a ne zbog korupcije i nepotizma. glavni razlog iseljavanja je želja mladih da u kratkom roku poboljšaju svoju financijsku situaciju

"Istina je da borbu protiv korupcije moramo učvrstiti na svim razinama, ali glavni razlog iseljavanja je želja mladih da u kratkom roku poboljšaju svoju financijsku situaciju", rekao je Plenković u razgovoru za list, odbacivši navode po kojima mladi odlaze iz Hrvatske zato što im je dosta korupcije i nepotizma.

Hrvatski premijer je istodobno ustvrdio kako se i pola zemalja članica Europske unije suočava s problemom pada broja stanovnika te da se Hrvatska na razini EU bori za to da se ovaj problem shvati ozbiljno.

"Tema demografije je na izričito zahtijevanje Hrvatske ušla u 'Stratešku agendu 2019-2024' Europske unije. Mi smo isto tako sretni da je povjerenica Dubravka Šuica u novoj Europskoj komisiji zadužena za pitanje demografije", rekao je Plenković dodavši kako će o demografiji razgovarati i tijekom bilateralnog susreta s kancelarkom Angelom Merkel.

"Kako bi zaustavili pad broja stanovnika, značajno smo podigli rodiljnu i roditeljsku naknadu, a mlade do 25 godina starosti smo u potpunosti, a one do 30 godina za 50 posto, oslobodili poreza na dohodak", rekao je predsjednik hrvatske vlade objašnjavajući za FAZ mjere koje njegova vlada čini kako bi zaustavila iseljavanje stanovništva.

Hrvatski premijer je istodobno odbacio mogućnost jačeg otvaranja hrvatskog tržišta rada za radnike iz zemalja koje nisu članice Europske unije, između ostalog i za one iz jugoistočne Azije.

"To trenutno nije tema za nas. Naš sustav kvota za izdavanje radnih dozvola je u potpunosti dostatan za trenutne potrebe", rekao je Plenković.

On je pohvalio i gospodarski razvoj Hrvatske istaknuvši kako je "zahvaljujući pozitivnom razvoju" njegova vlada u tri navrata podizala mirovine i plaće zaposlenih u javnom sektoru.

Hrvatski premijer Andrej Plenković boravi u dvodnevnom radnom posjetu Njemačkoj tijekom kojeg će razgovarati s Angelom Merkel i prisustvovati otvorenju poljoprivrednog sajma Zeleni tjedan u Berlinu, na kojem je Hrvatska ove godine zemlja partner.

Komentari (6)
Pogledajte sve

Romel, 17.01.2020. u 08:13
glavni razlog iseljavanja Hrvata

je HDZSDP

Plenki, kao i uvjek dosad, ima neke vlastite odgovore na probleme koji samo njemu odgovaraju. Ono što je tipično nikad ne vidi problem u sebi a glavni je uzrok svemu. Po Plenkiju mladi odlaze u EU na pivu i kolače. He, he, he…

Korupcija i nepotizam nisu vezani sa poboljšavanjem financijske situacije, kretena egoističnog, da sam takvom klošaru mogao dati glas.

A daaaa? Šok i nevjerica!!!

New Report

Close