Plenković osniva vijeće za budućnost: Novi tijelo moglo bi promijeniti tmurnu sliku Hrvatske

Autor: Poslovni.hr , 07. studeni 2018. u 09:08
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Tadašnja je Vlada definirala i pet područja s najvećim potencijalom, a to su zdravlje i kvaliteta života, energija i održiv okoliš, transport i mobilnost, sigurnost te hrana i bioekonomija.

Kako Večernji list doznaje iz više izvora, Vlada osniva novo nacionalno vijeće, ovog puta za inovacije, koje će zajednički voditi Ministarstvo gospodarstva i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, a u kojem će kao članovi biti i drugi ministri, poput ministrice regionalnog razvoja i europskih fondova Gabrijele Žalac i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, ali i predstavnici Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore, sindikata, Hrvatske udruge poslodavaca…

Riječ je o tijelu koje bi konačno moglo promijeniti tmurnu sliku Hrvatske kada su u pitanju inovacije i koje će, kako su nam objasnili u Ministarstvu znanosti, pratiti izvršenje Strategije pametne specijalizacije te predlagati modifikacije iste te strategije. Inače, strategija je donesena za Vlade Tihomira Oreškovića, a definirala je najperspektivnije sektore koji su uz pomoć fondova EU trebali preporoditi hrvatsko gospodarstvo. Strategija se temelji na okupljanju kritične mase istraživača u znanstvenim institucijama i gospodarstvu koji su trebali zajednički raditi na istraživanju i razvoju radi postizanja istraživačke izvrsnosti i njezine komercijalizacije. Tadašnja je Vlada definirala i pet područja s najvećim potencijalom, a to su zdravlje i kvaliteta života, energija i održiv okoliš, transport i mobilnost, sigurnost te hrana i bioekonomija.

U ovom trenutku podaci koji se tiču Hrvatske daleko su od željenih. Prema Bloombergovu inovacijskom indeksu za 2018. godinu, Hrvatska je iza svih zemalja Europske unije. A ta se ljestvica kreira prema podacima iz sedam kategorija – istraživanje i razvoj, proizvodnja i produktivnost, broj kompanija koje se bave viskom tehnologijom, razina visokog obrazovanja, broj istraživača, broj inženjera i broj patenata. Zato se osnivanje Vijeća može samo pozdraviti uz nadu da će tijelo doista i profunkcionirati.

Kako neslužbeno doznajemo, osnivanje i prvi sastanak bit će u petak, a prvi će Vijećem predsjedati ministar gospodarstva Darko Horvat. Bilo je prijedloga da Vijeće vodi premijer, no od toga se odustalo. Koliko promjena paradigme može promijeniti Hrvatsku, najbolje je objasnio profesor Fakulteta strojarstva i brodogradnje Bojan Jerbić, inače jedan od glavnih tvoraca robota Ronne. Jerbić tvrdi da Hrvatska ima šanse za tehnološki razvoj, ali kako treba radikalne promjene, svojevrsni znanstveno-tehnološki „new deal“.

Komentari (7)
Pogledajte sve

s ovakvima kao plenković budućnost nam je sve samo ne sjajna pa je osnivanje ovakvog vijeća vrhunac ironije

Romel, 07.11.2018. u 13:06
Plenković osniva vijeće za budućnost

NewsBar televizija?
Ili misle ozbiljno ko i o draguljima hrvatske ekonomije?

Evo prilike za novo uhljebljavanje – vijeće za budućnost! Kada ne znaš što bi i kako bi onda osnuj neko novo vijeće pa nek vijećaju kraj pokojnika.

Nakon vijeća za prošlost evo vijeća za budućnost.
Još da se netko sjeti baviti sadašnjošću…

Gdje bi nam bio kraj!

A s čime će se baviti?

Odlaskom preostalih Hrvata na rad na Mjesec i Mars.

Ipak sve te uhljebe u državnom aparatu treba hraniti.

New Report

Close