Plenković objavio: Anušić novi ministar obrane i potpredsjednik Vlade

Autor: Poslovni.hr , 13. studeni 2023. u 14:40
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

U Banskim dvorima održane su u ponedjeljak konzultacije s kandidatima za funkciju ministra obrane, nakon što je Mario Banožić u subotu razriješen dužnosti zbog sudjelovanja u prometnoj nesreći u kojoj je poginula jedna osoba. Novi ministar i potpredsjednik Vlade bit će Ivan Anušić, objavio je na konferenciji za medije predsjednik Vlade Andrej Plenković.

On je na početku pressice podsjetio zbog čega je u subotu razriješio Banožića. Zatim je rekao da su jutros održane konzultacije u HDZ-u te da je za novog ministra obrane i potpredsjednika Vlade predložio Ivana Anušića koji je dobio potporu i u stranci i od partnera. “Vjerujem da će on vrlo kvalitetno obavljati dužnosti ministra obrane do kraja mandata naše druge Vlade.”

“Što se tiče procedure, uputit ću pismo predsjedniku Sabora, vjerujem da će se sazvati nadležni Odbor, pretpostavljam u srijedu. Što se tiče glasanja, ono je predviđeno za četvrtak. Kako sada stvari stoje i s obzirom na značaj ministarstva obrane kao resora, ne želimo da više od nekoliko dana imamo ovaj privremeni režim upravljanja”, govori Plenković dodaju da očekuje potporu na plenarnoj sjednici u četvrtak.

Mato Lukić mijenjat će Anušića na mjestu osječko-baranjskog župana do kraja mandata, kaže premijer, piše N1.

“Mi smo izabrani u istom timu, on je potpredsjednik HDZ-a. Taj najuži tim dobio je veliku potporu u ožujku 2020.”, kaže Plenković na pitanja o tome kako će surađivati s Anušićem s obzirom na njihova neslaganja u prošlosti.

“Logično da je Ivan, s obzirom na svoje veliko iskustvo, ima sve reference da bude ministar obrane, uklopit će se u tim i funkcionirati kao i do sada”, kaže premijer.

Na pitanja o bivšem ministru Banožiću, Plenković kaže da ne zna je li Banožić bio na fešti u petak navečer, a na pitanja o rezultatima testova krvi kaže: “Pitajte nadležno državno odvjetništvo.” Plenković kaže i kako ranije nije čuo za nikakvu prometnu nesreću koju je Banožić izazvao ranije.

Premijer je komentirao i slučaj hrvatskih navijača u Grčkoj. Kaže kako će uskoro biti objavljene dobre vijesti o ovom slučaju, a da to nije saznanje o tome da se na nožu kojim je ubijen navijač AEK-a nađen DNK grčkog navijača.

Plenković je govorio i o izdavanju trezorskih zapisa za građane. Podsjetio je na dizanje kreditnog rejtinga Hrvatske te na uspjeh u izdavanju državne obveznice. Ovo je, kaže, nova prilika za građane koji tijekom narednog tjedna mogu kupiti trezorske zapise s prinosom od 3,75 posto. Uvjeren je, kaže, da građani imaju povjerenja u državne financije.

Komentirajte prvi

New Report

Close