Plenković: Obećavam 7.600 kuna prosječne plaće

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. srpanj 2020. u 13:28
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Plenković poručuje kako će nova Vlada ispuniti i najave o rastu prosječne i minimalne plaće.

Mandatar Andrej Plenković poručio je u četvrtak kako najava o otvaranju 100 tisuća radnih mjesta u iduće četiri godine nije slučajna i da se temelji na rezultatima rada njegove Vlade u protekle četiri godine.

„Taj broj nije u program nove Vlade stavljen kao plod kreacije u dokolici, nego na temelju rezultata prvog, četverogodišnjeg mandata moje Vlade, a to je 110 tisuća radnih mjesta koje smo ostvarili“, uzvratio je Plenković oporbenim zastupnicima koji su propitivali realnost te najave.

Svjesna da je to ključna mjera, nova Vlada za aktivne mjere zapošljavanja, diže iznos sa 7, 5 milijardi na 10 milijardi kuna.

Obećavam 7.600 kuna prosječne plaće

Plenković poručuje kako će nova Vlada ispuniti i najave o rastu prosječne i minimalne plaće.

„Obećavam 7.600 kuna prosječne plaće četiri godine od danas“, uzvratio je Katarini Peović (RF).

U našem dosadašnjem mandatu minimalnu smo plaću podignuli za 754 kune, odgovorio joj je mandatar koji do kraja mandata nove Vlade najavljuje prosječnu plaću od 7600 kuna, a minimalnu od najmanje 4250.

Odgovorio je i na pitanja o pobačaju.

Politika HDZ-a i naš stav je da život počinje od začeća, no generalne zabrane ne može biti, kazao je, te napomenuo kako je Ustavni sud kazao da se u pedagoškom, informativnom smislu napravi sve da takvih slučajeva bude što manje.

Temu pobačaja ćemo rješavati, pokušati postići što širi konsenzus, odgovorio je Hrvoju Zekanoviću (HS) i Sabini Glasovac (SDP).

Ukidanje imuniteta članovima Vlade

Što se tiče reforme pravosuđa, najavljuje da će na dnevni red doći brojni ključni zakoni. Imamo tih sistemskih pitanja za riješiti, a borba protiv korupcije bit će na visokom mjestu.

Ono što planiramo učiniti, kao jedan zalog, ukinuti imunitet članovima Vlade. To je jedan relikt, koji postoji ovdje od sredine ’90-ih, a mi ćemo taj zakon promijenti kako bi poslali važnu poruku što mislimo o borbi protiv korupcije, naglasio je Plenković.

Odbacio je tvrdnje SDP-ova Branka Grčića da Hrvatska slabo koristi EU sredstva, odnosno da je zadnja po isplaćenim sredstvima.

U našem mandatu došli smo do 97 posto ugovorenih, 37 posto isplaćenih sredstava, taj mehanizam ide jako brzo, Hrvatska danas više nije ista u apsorpciji sredstva kao u vrijeme kad smo mi krenuli, kazao je.

Naglasio je kako nova ministrica za EU fondove ima zadaću ubrzati operativne programe i apsorpciju sredstava za konkretne projekte, a cijela Vlada će oformiti tijelo kojemu će osobno biti na čelu koje će napraviti nacionalni plan oporavka da bi Hrvatska povukla sredstva koji smo dobili prošli tjedan, dakle 22 milijarde.

Komentirajte prvi

New Report

Close