Plenković ima problema sa zabranom rada nedjeljom

Autor: Poslovni.hr , 22. veljača 2020. u 10:20
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Proizlazi to iz odgovora koje je Jutarnji list dobio iz vodećih hrvatskih stranaka.

Ograničavanje rada trgovina nedjeljom postaje, čini se, novi kamen spoticanja u Vladi Andreja Plenkovića, piše u subotu Jutarnji list.

Vlada će, kako sada stvari stoje, teško u Saboru progurati prijedlog da se ograniči rad dućana nedjeljom, a sve ukazuje i da bi na tom pitanju ponovno moglo zaiskriti u odnosima između stranaka u vladajućoj koaliciji. U HNS-u, naime, najavljuju da neće poduprijeti prijedlog HDZ-a da se trgovinama nedjeljom stavi ključ u bravu, navodi dnevnik.

Proizlazi to iz odgovora koje je Jutarnji list dobio iz vodećih hrvatskih stranaka. Dok u pojedinim strankama još ne žele otvoreno izlaziti sa stavom o tome treba li ili ne ograničiti rad trgovina nedjeljom, u drugima, medu kojima je i vladajući HNS, otvoreno kažu da se tome protive.

“HNS se kao liberalna stranka protivi svim oblicima zabrana pa tako i zabrani rada nedjeljom, jer smatramo da to nije nešto što bi trebala regulirati država, već isključivo zakoni tržišta. Smatramo da svatko treba imati pravo na izbor želi li ili ne raditi nedjeljom, ali isto tako smo stava da se radnici moraju osjećati cijenjeno i zato se zalažemo da se, uz propisane mehanizme provedbe, plaćaju dvostruko više za rad nedjeljom od rada običnim radnim danom”, kazali su u HNS-u.

U toj stranci se pritom pozivaju na iskustva drugih zemalja i ukazuju na primjer Crne Gore, u kojoj je zabrana rada trgovina nedjeljom proizvela pad zaposlenosti.

“To HNS, kao stranka kojoj su radnici i poduzetnici na visokom mjestu prioriteta, ne može dopustiti. Stoga, slijedom navedenoga, HNS, kao ni kod sličnih ranijih zakonskih rješenja, neće podržati ovu HDZ-ovu inicijativu”, poručuju iz HNS-a.

Protiv ograničavanja rada nedjeljom su i u HSLS-u, stranci koja također podržava Plenkovićevu Vladu. U HSLS-u ocjenjuju da je hrvatsko gospodarstvo ionako preregulirano i da se ne smije dodatno regulirati pa tako ni ograničavati rad trgovaca nedjeljom. Podsjećaju i na dosadašnje odluke Ustavnog suda u tom području te strahuju da bi svako ograničenje rada trgovina nedjeljom otvorilo Pandorinu kutiju pravne nesigurnosti i prostor da se ponovno traži ocjena ustavnosti, donosi Jutarnji list.

Komentirajte prvi

New Report

Close