Planiraju proizvoditi 150.000 pršuta godišnje i pritom zapošljavaju 100 radnika

Autor: Poslovni.hr , 04. svibanj 2016. u 12:24
Foto: Thinkstock

Četvrti pogon je regionalni pogon za narezivanje i pakiranje trajnih mesnih proizvoda koji je trenutno u procesu gradnje, a raditi bi trebao početi krajem ljeta.

Krajem travnja, kako je to nedavno najavio Marko Pipunić, predsjednik Uprave Žito grupe, u novom pogonu tvrtke unutar Žito grupe pokrenuta je testna proizvodnja pršuta.

Podsjetimo, u pogonima pokraj Čepina, koji su aplicirani i odobreni na natječaju Programa ruralnog razvoja, godišnje bi se trebalo proizvoditi oko 150.000 pršuta vrhunske kvalitete i pršuta sa znakom ekoproizvoda. Prvi pršuti iz ovih pogona, na tržištu bi se trebali pojaviti u svibnju iduće godine.

U drugom pogonu u planu je godišnja proizvodnja 3000 tona trajnih kobasica i salama od kojih će dio također nositi oznaku ekoproizvoda, dok treći pogon ima godišnji kapacitet proizvodnje 2200 tona trajnih mesnih proizvoda (suhi vrat – buđola, suhi kare – pečenica, slanina, odnosno panceta u prirodnom i rolanom obliku te suha govedina ili bresaola), također sve na razini vrhunske kvalitete.

Četvrti pogon je regionalni pogon za narezivanje i pakiranje trajnih mesnih proizvoda koji je trenutno u procesu gradnje, a raditi bi trebao početi krajem ljeta, piše Glas Slavonije.

U pogonima bi prema ranijim najavama trebalo izravno raditi oko 100 radnika, od kojih je desetak prehrambenih tehnologa koji su završili edukaciju u Italiji, dok će neizravno kroz prodaju, distribuciju, transport, klaonicu, kooperaciju i ostale djelatnosti posao pronaći još najmanje 250 osoba.

Trenutno se u pogonu za proizvodnju pršuta obavlja testna proizvodnja i završno ispitivanje tehnološke opreme. Budući da je, kako navode iz Žita, uspješno obavljen i veterinarski nadzor, ovih se dana očekuje rješenje te pogon kreće s proizvodnjom, a samim time i prva zapošljavanja ostalih radnika.

S obzirom na to da se unutar Žito grupe nalazi šest svinjogojskih farmi, tvornica stočne hrane Vitalka i brojne ratarske površina na kojima se uzgajaju kulture za ishranu i tov svinja, ova grupacija raspolaže svim potrebnim resursima za proizvodnju trajnih mesnih proizvoda vrhunske kvalitete i kontroliranog domaćeg podrijetla sirovine.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Pa ako može Toda dimit baranjski kulen na austrijskoj piljevini…..bla bla😃

to će onda Marko raditi i burovod preko Bosne mu ponosne

New Report

Close