Plaće najviše rasle u tvrtkama s najnižim plaćama

Autor: Poslovni dnevnik , 15. siječanj 2023. u 08:12
U menadžerskim zanimanjima plaće su u prosjeku 123% više od prosječne/T. Miletić/PIXSELL

U blagom je porastu broj radnika kojima poslodavac daje i određene beneficije, najčešće naknade za putne troškove i javni prijevoz, mobitel za osobnu upotrebu i topli obrok, koji ima i najveći rast.

Čak 60% ispitanika servisa Mojaplaća ima manju plaću od prosječne neto plaće, no lani je zamijećen i veći rast plaća nižeg ranga u odnosu one višeg ranga.

Naime, prema podacima portala MojPosao, neto plaća s uključenim dodacima na plaću 2022. je narasla za 5% u odnosu na raniju godinu – iznosi 7.522 kn (998 eura), dok je medijalna 7.000 kn (929 eura) zabilježila veći rast, tj. 8%.

“U odnosu na raniju godinu plaće su najviše rasle u tvrtkama s najnižim plaćama, znači u najmanjima; u prosjeku 6%, dok je u velikim tvrtkama u odnosu na 2021. plaća rasla za 4%”, iznose u analizi u kojoj se ističu znatne razlike u plaći radnika ovisno o nizu čimbenika.

U blagom je porastu broj radnika kojima poslodavac daje i određene beneficije, najčešće naknade za putne troškove i javni prijevoz, mobitel za osobnu upotrebu i topli obrok, koji ima i najveći rast. Poslodavci pak rjeđe pokrivaju troškove privatnog mirovinskog osiguranja.

“Obrazovanje i iskustvo donose višu plaću. Zaposlenici sa završenim postdiplomskim studijem ili nekom poslovnom školom (MBA) imaju u prosjeku 63% višu plaću od prosječne”, navode, te poručuju da se studiranje isplati jer osobe s VSS-om u prosjeku imaju 17% višu plaću od prosječne.

Podatak da su plaće lani najviše rasle javnoj i u lokalnoj upravi i samoupravi (+7%) prati i onaj da su najmanje rasle privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu (+4%), gdje su inače za 8% više od prosjeka.

Najviša prosječna plaća zabilježena je u Gradu Zagrebu (11% iznad prosjeka), a najplaćenija zanimanja su ona iz područja tehnologije i razvoja (+78%), informacijskih tehnologija (+38%) te telekomunikacija (+17%). 

Komentirajte prvi

New Report

Close