‘Pitanje gladi nije pitanje hrane već pitanje politike’

Autor: Poslovni.hr , 08. svibanj 2015. u 13:11
Foto: Tomislav Krasnec / Pixsell

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir sudjelovat će na Svjetskoj izložbi Expo 2015 u Milanu, 8. i 9.5.2015. godine, koja se ove godine organizira pod geslom: „Prehrana planeta ‒ energija za život“.

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir sudjelovat će na Svjetskoj izložbi Expo 2015 u Milanu, 8. i 9.5.2015. godine,  koja se ove godine organizira pod geslom: „Prehrana planeta ‒ energija za život“.

Zastupnica Petir će zajedno s potpredsjednicom Europskog parlamenta Mairead McGuinness te predsjednikom STOA Panela Paul Rübigom prisustvovati međunarodnoj konferenciji o Istraživačkom programu globalne sigurnosti hrane i prehrane koja se održava u okviru Expo 2015 kao članica službene delegacije STOA Panela, znanstveno-istraživačkog tijela Europskog parlamenta u kojem je članica. Ujedno će u razgovoru s građanima, proizvođačima hrane, znanstvenicima i političarima o ulozi kruha za ljudsku civilizaciju, Petir simbolično obilježiti i Dan Europe.

Prošloga tjedna Europski parlament usvojio je Rezoluciju kojom dotiče glavne svjetske probleme sigurnosti i dostatnosti prehrane te naglašava važnost politika održive proizvodnje hrane u svijetu, kao i u budućim izazovima u kontekstu klimatskih promjena.

Imajući na umu činjenicu da se oko 1,3 milijarde tona hrane, što je trećina ukupno proizvedene hrane na zemaljskoj kugli, godišnje baci u cijelom svijetu, od čega 100 milijuna tona na području zemalja Europske unije, dok s druge strane pomoć traži 850 milijuna gladnih osoba, Petir je među ostalim rekla kako je sasvim jasno da pitanje gladi nije pitanje hrane već pitanje politike.

Petir je također prethodno potpisala i pisanu izjavu kojom apelira na poduzimanje svih potrebnih radnji protiv rasipanja hrane na svakoj razini lanca opskrbe hranom od proizvodnje sve do potrošnje, kao i da se neprodana jestiva hrana prije isteka roka valjanosti stavi na raspolaganje siromašnima i dobrotvornim organizacijama.

„Potrebno je upoznavanje društva s poljoprivredom, te pravilno vrednovanje lokalnih proizvoda i specijaliteta. Obrazovanje za zdravu prehranu potrebo je provoditi na svim razinama. Nužno je podržavati, financirati i razvijati obiteljska poljoprivredna gospodarstva i vratiti poljoprivredu i proizvodnju hrane u prvi plan“, rekla je Petir. U tom kontekstu osvrnula se i na problematiku GMO-a, a u  svjetlu izmjene europskog zakonodavstva koje regulira prava članica da samostalno odlučuju o uvođenju živih GMO-a u okoliš. „Želim naglasiti da to pravo niti u kojem slučaju ne smije biti narušeno. Prirodno bogatstvo i kvaliteta europske hrane prepoznata je u svijetu. Ispuštanje živih GMO-a u okoliš može ugroziti proizvodnju hrane na tradicionalan način te sam iz tog razloga pokrenula inicijativu za uspostavu Alpe-Adria regije slobodne od GMO-a", rekla je Petir koja je tu inicijativu poslala donositeljima odluka na razini EU i država članica.

Komentirajte prvi

New Report

Close