Pisala o zapošljavanju županova sina, u ured joj banula policija

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. ožujak 2019. u 16:03
Foto: Đurđica Klancir Facebook screenshot

Poznata novinarka koja se bavi gospodarskim i političkim analizama često je doživljavala prijetnje, no ne i one koje uključuju državne represivne organe. HND: Ovo je jedinstven slučaj.

Dvojica uniformiranih policajaca došla su 5. ožujka u redakciju portalna Net.hr na zahtjev istaknutog HDZ-ovca, sisačko-moslavačkog župana Ive Žinića, točnije, njegova odvjetnika. Policija je posjetila i uznemirila novinarku Đurđicu Klancir na njezinu radnom mjestu uz izgovor da želi utvrditi njezin identitet i adresu zbog toga što župan Žinić priprema privatnu tužbu protiv nje, opisalo je Hrvatsko novinarsko društvo (HND) nemili događaj i uputilo protest.

HND: Teško je shvatiti i opravdati potrebu utvrđivanja njezina identiteta slanjem policije u novinsku redakciju

U HND-u su ustvrdili da je ovo jedinstven slučaj da policija na radnome mjestu traži osobu protiv koje netko tek namjerava podići tužbu, i to privatnu.

“S obzirom na to da je kolegica Klancir u svojim tekstovima problematizirala način rada župana Žinića, uz ostalo i način zapošljavanja njegova sina, dolazak policije na njezino radno mjesto eklatantan je oblik političko-policijskog pritiska na novinarku, zastrašivanja i odvraćanja od daljnjeg tematiziranja načina postupaka župana Žinića. Riječ je o dosad neviđenoj praksi da politički moćnik koristi policiju kao svoj privatni servis za zastrašivanje novinara”, istaknuto je u priopćenju kojeg potpisuje predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.

Potez koji uznemiruje i šokira

U priopćenju je istaknuto da je trošenje policijskih resursa na dolazak u medijsku redakciju zbog privatne tužbe političkog moćnika koja još nije ni podignuta – potez koji uznemiruje i šokira.

Pogotovo jer se dogodio u “zemlji u kojoj optuženici za najteža kaznena djela neometano izmiču ruci pravde bijegom u Bosnu i Hercegovinu, u kojoj brojni sudski postupci pokrenuti zbog teških kaznenih djela padaju u zastaru jer se optuženici izbjegavaju pojaviti na sudu, a policija ih ne uspijeva pronaći na njihovim kućnim adresama”.

“Nakon pisanja o privatizacijskom kriminalu i Merčepu, u devedesetima, primila sam u redakciji paket u kojem je bila mrtva mačka. Sada opet imam prijetnje. Nije se mnogo toga promijenilo u medijima. I ovo je poruka: Nemojte pisati. Mislim da je HDZ-ovog župana Žinića posebno pogodio tekst u kojem sam problematizirala zapošljavanje njegovog sina. Ovo je neugodna instrumentalizacija policijskog aparata”, poručila je Klancir u medijskom istupu vezanom uz incident.

Ministar ne zna ništa

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković izjavio je u srijedu kako ne zna razlog zašto su jučer dvojica policajaca legitimirala novinarku portala Net.hr Đurđicu Klancir, već da je to pitanje za policiju, ali i istaknuo kako policijska intervencija možda nije bila povezana s medijima, već je "možda bila dojava za nekakvu bombu".

Novinari su ministra ispred Banskih dvora upitali što taj slučaj govori o slobodi medija u Hrvatskoj, na što im je odgovorio kako ne zna koji je razlog legitimiranja novinara, da "nema pojma o čemu se radi" te da je to pitanje za policiju.

Na opetovano pitanje što govori činjenica da se to dogodilo, Bošnjaković je ponovio kako ne zna, ali da mora postojati razlog.

"Možda nije povezano s medijima, možda je bila dojava za nekakvu bombu”, kazao je, a nije odgovorio na pitanje je li posrijedi zastrašivanje novinara.

MUP: Sve je bilo po zakonu

Iz MUP-a su pak odvojeno poručili kako je sve bilo po zakonu, pozivajući se na Pravilnik o policijskom postupanju.

"U konkretnom slučaju radi se o podnesenom zahtjevu opunomoćenika fizičke osobe (oštećene osobe) koja je zatražila ustupanje podataka za pokretanje privatne tužbe. Dakle, kako se radi o privatnoj tužbi, oštećenik ne može svoje pravo ostvariti na drugi način niti poduzeti radnje prikupljanja podataka o osobi protiv koje namjerava pokrenuti privatnu tužbu", poručili su iz MUP-a.

Naveli su i kako iz dostavljene dokumentacije policija nije mogla nedvojbeno utvrditi o kojoj konkretnoj osobi se točno radilo, jer u Hrvatskoj postoji više osoba s imenom i prezimenom novinarke. "Jedini pouzdan podatak je bio da se radi o novinarki portala Net.hr, Stoga su policijski službenici otišli u redakciju portala kako bi utvrdili točan identitet", opravdavali su svoj postupak.

Komentari (2)
Pogledajte sve


Velike ribe jedu male, 🐠 a one još veće pojedu na kraju i ove velike 🐡. Tako je to u evoluciji i u "demokraciji", uvijek važi zakon jačeg 🤛.

Tako su nestali todoric i agrokor. Jednako im se vraca 🙂 Nismo niti trepnuli. Nakon onoga sa beljem, cak smo i likovali.

Velike ribe jedu male, 🐠 a one još veće pojedu na kraju i ove velike 🐡. Tako je to u evoluciji i u “demokraciji”, uvijek važi zakon jačeg 🤛.

New Report

Close