Piculin amandman doveo do osnivanja Tajništva za otoke

Autor: Saša Paparella , 06. lipanj 2018. u 16:40
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

EK je odobrila dva milijuna eura za europske otoke i obvezala Tajništvo za otoke na organiziranje pet setova radionica za otočane, kao i dva otočna energetska foruma.

Amandman vrijedan dva milijuna eura za energetsku neovisnost europskih otoka koji je lani uložio zastupnik Tonino Picula, doveo je do inauguracije Tajništva za otoke – prvog radnog tijela namijenjenog isključivo otocima. Ustrojeno je unutar Europske komisije i u srijedu je predstavljeno u sklopu Tjedna održive energije u Bruxellesu.

U naredne dvije godine, Tajništvo za otoke ima zadatak izravno pomoći otocima izraditi planove prijelaza na obnovljive izvore energije kao i pomoći u pronalasku financijskih sredstava. EK je  obvezala Tajništvo za otoke na organiziranje pet setova radionica za otočane kao i dva otočna energetska foruma, kako bi se što više podigla svijest o važnosti korištenja čiste energije.

“Otvaranje Tajništva nastavak je svih mojih dosadašnjih akcija s ciljem da naši otočani prijeđu na izvore čiste energije. Izuzetno sam ponosan na amandman koji sam podnio, a kojim smo osigurali dva milijuna eura za europske otoke. Naša je misija bila pomoći otocima da za proizvodnju električne energije koriste lokalne izvore čiste energije u najvećoj mogućoj mjeri i tako postanu što autonomniji u njenoj opskrbi”, istaknuo je zastupnik Picula, kao govornik na panelu Prijelaz na čiste izvore energije na europske otoke i šire, dodavši kako je opskrba energijom vitalna za  turističku industriju, "a u Hrvatskoj još uvijek dominiraju naftni proizvodi. To povećava osjetljivost otoka na utjecaj korištenja fosilnih goriva na okoliš kao i na nestabilnost cijena nafte”.

Dominique Ristori, generalni direktor Opće uprave za energetiku Europske komisije (DG ENERGY), istaknuo je da je energija na otocima trenutno dva do tri puta skuplja nego na kopnu, te da je osnovni cilj otoke učiniti predvodnicima za prijelaz na čistu energiju.

Tajništvo za otoke prvo je radno tijelo u povijesti Europske unije koje je isključivo na raspolaganju otočanima, ali i ispomoć Komisiji u prilagodbi postojećih politika i fondova za energetiku na otocima. Komisija je uz ta dva milijuna eura Piculinom zaslugom već preusmjerila i dodatnih 10 milijuna eura u okviru programa HORIZON 2020. za energetske projekte u području istraživanja, a ta sredstva mogu povući i hrvatski otoci.

Komentirajte prvi

New Report

Close