Petrol postavlja 40 e-punionica uz jednu veliku novost

Autor: Josipa Ban , 14. svibanj 2024. u 12:26
Punionice će biti postavljenje na 15 TEN-T lokacija u RH, a osam će ih biti namijenjeno teškim električnim vozilima/Shutterstock

Projekt u sklopu kojeg će biti uspostavljeni prvi koridori za električna teretna vozila, trebao bi biti završen u listopadu 2026.

Grupa Petrol postavit će 40 mjesta za ultrabrzo punjenje električnih vozila (EV) u Hrvatskoj.

Punionice će biti postavljenje na 15 TEN-T lokacija u Hrvatskoj od kojih će osam biti namijenjeno teškim električnim vozilima (HDV), objavili su iz Petrola. Osim u Hrvatskoj, slovenska energetska kompanija postavit će 65 mjesta za punjene (snage 150 kW i 350 kW) na 20 ključnih TEN-T lokacija u Sloveniji, od kojih će na njih 9 biti osigurana infrastruktura za punjene teških električnih vozila.

Postavljanje ovih punionica bit će realizirano u sklopu europske inicijative CROSS-E čiji je cilj postavljanje ultrabrzih punionica za električna vozila duž ključnih tranzitnih ruta i luka diljem Europe kako bi se osigurala infrastruktura nužna za ostvarivanje ambicioznih europskih ciljeva – klimatski neutralnog kontinenta i prodaju isključivo električnih vozila od 2035.

Za provedbu CROSS-E inicijative u osam država članica EU-a Europska komisija je odabrala konzorcij četiri tvrtke koje čine Grupa Petrol, Allegro, GreenWay i Emobility Solutions. EU će kroz Instrument za povezivanje Europe (CEF) ovaj projekt sufinancirati iznosom od 34 milijuna eura bespovratnog novca dok će partneri uložiti 130 mil. eura.

“Ponosni smo što smo postali ključni partner u projektu CROSS-E u okviru kojeg ćemo, među ostalim, u Sloveniji i Hrvatskoj postaviti prve e-punionice za teretna vozila. Proširujući mrežu punionica u sklopu Grupe Petrol, poboljšavamo korisničko iskustvo i dodatno se pozicioniramo kao vodeći pružatelj održive mobilnosti u regiji”, rekao je Marko Ninčević, član Uprave Grupe Petrol odgovoran za mobilnost.

Projekt u sklopu kojeg će biti uspostavljeni prvi koridori za električna teretna vozila, trebao bi biti završen u listopadu 2026.

Komentirajte prvi

New Report

Close