Petrol do 2025. želi postati najveći distributer goriva u Hrvatskoj

Autor: Darko Bičak , 23. kolovoz 2023. u 22:00
Simona Kostrevc, predsjednica Uprave Petrol Hrvatska i i Nada Drobna Popovic, čelnica Petrol Grupe/B. Ščitar/PIXSELL

Slovenska kompanija obnavlja prodajnu mrežu.

Slovenski energetski div Petrol na hrvatskom tržištu prisutan je već 30-ak godina, a akvizicijom Crodux Derivata Dva, tvrtke u vlasništvu bivšeg generala Ivana Čermaka, postao je jedan od glavnih igrača i u Hrvatskoj. Trenutno sa 202 svoje benzinske postaje diljem Hrvatske zauzima drugo mjesto na tržištu goriva, iza Ine, no to bi se već za godinu ili dvije moglo promijeniti.

Naime, kako je jučer najavila Nada Drobne Popović, predsjednica Uprave Petrol grupe, plan im je da do 2025. postanu lider na hrvatskom tržištu goriva i održivih energetskih rješenja.

Crpke kao elektrane

Provedba projekta Petrol Green počela je i u Hrvatskoj, gdje se u narednim godinama solarne elektrane planiraju postaviti na krovovima svih prodajnih mjesta.

Frekventne rute
Drobne Popović je to najavila prilikom svečanosti završetka investicije u generalnu rekonstrukciju dvije njihove benzinske crpke, a koje su prije bile pod Croduxovim brendom. Radi se o postajama na Zagrebačkoj obilaznici, između čvorova Popovec i Sveta Helena, Sesvete Istok i Sesvete Zapad, a koje su, posebno tijekom ljetne sezone, na vrlo frekventnoj ruti kojom na Jadran dolazi najveći dio turista iz središnje Europe.

Kao što je to običaj i na mnogim njihovim drugim postaja, u sklopu njih su otvoreni i McDonald’sovi restorani. Kako navode iz samog McDonald’sa, radi se o njihovom 44. i 45. restoranu u Hrvatskoj.

Simona Kostrevc, predsjednica Uprave tvrtke Petrol Hrvatska, kazala je da je u tijeku veliki projekt rekonstrukcije njihove prodajne mreže u Hrvatskoj. “Prodajna mjesta Sesvete Istok i Zapad, uz već prije dovršeni Desinec na autocesti Zagreb – Karlovac, samo su početak projekta koji će, za sad, obuhvatiti deset naših lokacija u Hrvatskoj.

Slovenski distributer jučer je pustio u rad obnovljene crpke Sesvete Istok i Sesvete Zapad koje su radile pod Croduxovim brendom/B. Ščitar/PIXSELL

Radi se o projektima gdje benzinske crpke postaju cjelovita prodajna mjesta za lakše, udobnije te održivije putovanje”, kazala je Kostrevc. Na novim benzinskim postajama će raditi 22 radnika, a ukupno u Hrvatskoj Petrol zapošljava oko 2000 ljudi.

Nada Drobne Popović je istakla da Petrol uvelike radi na svojoj energetskoj tranziciji prema zelenoj energiji koja obuhvaćaju struju, vodik, ali i upotrebu plina kroz tehnologije ukapljenog plina LNG te komprimiranog plina CNG.

“Sve naše prodajne postaje već imaju ili će uskoro imati i kapacitete za obnovljive izvore energije. Radi se o projektu Petrol Green u kojem postavljamo solarne elektrane na naše objekte, a što je u skladu s našim održivim obvezama”, kazala je Drobne Popović te dodala da su oni već duže vrijeme prisutni kroz OIE kapacitete u Hrvatskoj.

Projekt Petrol Green djelomično je financiran bespovratnim sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda, a u Sloveniji se trenutačno provodi njegova prva faza u kojoj će se solarnim elektranama opremiti 46 Petrolovih prodajnih mjesta.

U drugoj fazi projekta Petrol Green slijedi postavljanje solarnih elektrana na dodatnih 24, a u trećoj na još 17 lokacija. Cilj je da se u narednim fazama opremi cijela mreža Petrolovih objekata u Sloveniji.

75

milijuna eura izdvojio je Petrol za investicije u 2023. godini

Utjecaj regulacije cijena
Provedba projekta Petrol Green počela je i u Hrvatskoj, gdje se u narednim godinama solarne elektrane također planiraju postaviti na krovovima svih prodajnih mjesta.

Petrol je trenutačno u fazi pripreme dokumentacije i dobivanja potrebnih dozvola za prvih 30 hrvatskih lokacija. Na poslovanje Petrola će, kako sami navode, i dalje značajno utjecati regulacija prodajnih cijena goriva i energenata, zaoštravanjem uvjeta nabave i inflacijom.

Petrol grupa za 2023. planira prihode od prodaje u iznosu od 10,2 milijardi eura. Investicijska politika bit će im usmjerena prema energetskoj tranziciji, konkretno obnovljivim izvorima, digitalizaciji i energetskim rješenjima. Za ulaganja u 2023. planiran je iznos od 75 milijuna eura. 

Komentirajte prvi

New Report

Close