Petrol: Deregulirajte cijene; Filipović: Neugodno sam iznenađen

Autor: Poslovni dnevnik , 28. prosinac 2022. u 22:00
Petrolove benzinske crpke od 12 do 13 sati prestale su s radom; ministar Filipović/S. N.; M. P./PIXSELL

Slovenski distributer goriva i Vlada nakon jučerašnjeg sastanka i dalje na istim pozicijama. Ministar ukazuje na brojke koje govore da Petrol dobro posluje.

Vlada i slovenski distributer goriva Petrol “složili su se da se ne slažu”, sukus je njihova jučerašnjeg sastanka.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović ustvrdio je u srijedu da Petrol posluje s dobiti te je odbacio razloge slovenske kompanije za zatvaranje benzinskih crpki u Hrvatskoj od podne do 13 sati.

Filipović je izjavio da se jučer ujutro sastao s Petrolovom upravom koja traži povećanje trgovačkih marži i ukidanje regulacije cijena.

‘Nije im dovoljno’
“Moram reći kako sam neugodno iznenađen takvim ponašanjem Petrola, jer sam osobno komunicirao s Inom prije nekoliko dana, a moji najbliži suradnici s Petrolom, na način da ako dođe do stabilizacije na tržištu Mediterana, da se marže vrate na razinu iz lipnja kada su bile 75 lipa”, kaže Filipović. Međutim, “to njima nije dovoljno”, dodao je ministar. Ističe da su trgovačke marže u Sloveniji 75 lipa te da se razmatra mogućnost da tolike budu i u Hrvatskoj, ali bi Petrol htio još veće.

“Međutim, oni bi htjeli marže od jedne kune”, kaže Filipović. Što se tiče Petrolovih tvrdnji da u Hrvatskoj ne može poslovati u trenutačnim uvjetima, iznio je podatak da je Petrol za prvih devet ovogodišnjih mjeseci iskazao gotovo 100 milijuna eura dobiti prije kamata, poreza i amortizacije. “To jasno sugerira da oni nisu ni u kakvim strašnim problemima”, kaže Filipović.

45,6

milijuna eura iznosi šteta za koju Petrol tvrdi da ju je pretrpio u 2022.

Petrol je u Hrvatskoj u znak prosvjeda zbog Vladinih mjera regulacije cijena goriva zatvorio prodajna mjesta od 12 do 13 sati. Kompanija procjenjuje da je pretrpila 45,6 milijuna eura štete od regulacije naftnih derivata u Hrvatskoj za 2022. godinu.

Članovi Uprave Petrola Hrvatska na konferenciji za novinare jučer su kazali kako smatraju da je došlo vrijeme za deregulaciju cijena naftnih derivata, da naftne kompanije u Hrvatskoj ne ostvaruju nikakve enormne profite i da će iduća godina biti još gora, te da su im sadašnji uvjeti poslovanja neodrživi.

Član Uprave Vladimir Kuzmić rekao je da su s regulacijom cijena suočeni od 16. listopada 2021. godine. Istaknuo je da su se odlučili na zatvaranje benzinskih postaja na sat vremena zbog toga jer se ni nakon njihovih višekratnih obraćanja hrvatskoj Vladi i resornom ministarstvu, a niti nakon jučerašnjeg šestog sastanka, nije ništa konkretno promijenilo.

Kuzmić

Ina je u drugačijem položaju od nas jer uz svoju trgovinu posjeduje i proizvodne kapacitete i ima priliku ostvarivati rafinerijske marže.

Temelj su burzovne cijene
Kuzmić je istaknuo da je Petrol distributer naftnih derivata, te da sluša izjave resornog ministra o nekakvim ekstra profitima koje naftne kompanije ostvaruju, no i da distributeri naftnih derivata u Hrvatskoj ne ostvaruju nikakve enormne profite.

Tvrdi kako su burzovne cijene s mediteranske burze temelj na kojem se naftni derivati u Hrvatskoj kupuju. Stoga je i drugačiji položaj njih koji derivate kupuju i puštaju u prodaju putem svojih benzinskih postaja, dok je u drugačijem položaju Ina koja uz svoju trgovinu posjeduje i proizvodne kapacitete i ima priliku ostvarivati rafinerijske marže.

Govoreći o sastanku s ministrom Filipovićem, član Uprave Niko Knez kazao je kako je ministar stavio na stol “jednu određenu ponudu u smislu povećanja” no da su mu iz Petrola rekli kako su nabavni uvjeti višestruko viši, te da ih to povećanje koje je predloženo stavlja u još nepovoljniju situaciju od dosadašnje. Istaknuo je da regulirana marža od 65 lipa nije dovoljna, jer kalkulacija regulirane cijene polazi od burzovne cijene na Mediteranu, bez ikakvih premija.

Ministar Davor Filipović podsjetio je da je Petrol lani kupio Crodux za 191 milijun eura. “Oni su preuzeli Crodux i imali su tu veliku investiciju koja se ne vraća onim tempom kojim su zamislili”, kaže Filipović. 

Komentirajte prvi

New Report

Close