Petrokemija opet pokreće sve pogone, sada problem nije višak već manjak radnika

Autor: Marija Brnić , 18. srpanj 2023. u 06:00
Kompanija je objavila da će se do 31. srpnja odvijati pripreme za start svih proizvodnih postrojenja/N. ĆUTUK/PIXSELL

Rezervirane su i kupljene količine plina za srpanj i kolovoz, te se pregovara za rujan.

U kutinskoj Petrokemiji konačno se počelo s radom. Novi vlasnici, turska grupacija Yildirim, najavila je nakon realiziranog preuzimanja od Ine i PPD-a da će službeno s proizvodnjom startati 15. srpnja, a Kutinjani kažu da već danima slušaju kako odzvanja buka iz postrojenja koja su zagašena još prije godinu i pol.

Sama kompanija objavila je na svojim internetskim stranicama da će se od 7. do 31. srpnja odvijati pripreme za start svih proizvodnih postrojenja Petrokemije, te da su moguće pojave kratkotrajnog povećanja emisija otpadnih plinova u zrak i buke.

Pozitivnija atmosfera
Sindikalac i predstavnik radnika u Nadzornom odboru Petrokemije Željko Klaus kaže kako su rezervirane i kupljene količine plina za srpanj i kolovoz, te se pregovara za rujan, a pokrenuta su sva postrojenja, od amonijaka, dušične kiseline do uree.

“To nije proizvodnja koja se pokreće u jednom danu, posebice nakon što su pogoni bili tako dugo ugašeni. Dinamika pokretanja ovisi o tehnološkim procesima, no ono što je važno jest da se krenulo”, ne krije zadovoljstvo Klaus.

Kojim kapacitetima se u kutinskom proizvođaču mineralnih gnojiva namjerava raditi u narednom razdoblju, za sada još nema detaljnijih službenih informacija. No, za razliku od prije mjesec-dva, unutar industrijskog postrojenja atmosfera je znatno pozitivnija.

Klaus

Komunikacija između novog vlasnika i radnika se uspostavila, te su započeti pregovori o izmjenama kolektivnog ugovora, koji su u tijeku.

Radnici su nakon preuzimanja u svibnju bili zabrinuti odnosom s novim vlasnikom, te su nezadovoljni komunikacijom organizirali i skupove, pa i najavili moguće industrijske akcije.

Njih oko 1300, naime, podiglo se na noge na vijest da im se ukida smjenski rad, jer bi to podrazumijevalo da im slijede i manje plaće, odnosno upitnost radnih mjesta budući da je riječ o industriji u kojoj se proizvodnja odvija 24 sata.

U međuvremenu, Klaus kaže kako se komunikacija uspostavila, te su započeti pregovori o izmjenama kolektivnog ugovora, koji su u tijeku. Iako se u početku među radnicima stvorila bojazan da će se otvoriti pitanje smanjivanja kapaciteta i broja zaposlenih, sada se ispostavlja da je veći problem njihov nedostatak.

Naime, dok se rješavala vlasnička i poslovna kriza tijekom eksplozije cijena plina, koja je za ovu industriju osnovna sirovina, kompaniju je nemali broj radnika napustio.

Ključnih 100 posto
Za novog većinskog vlasnika Petrokemije, tursku kompaniju Yildirim u startu je važno pitanje bilo preuzeti 100-postotno vlasništvo, a kupnjom zajedničke tvrtke Ine i PPD-a Terra Mineralnih gnojiva, stekli su ukupno 54,52 posto dionica kutinske tvrtke.

No, njihov plan je i dalje steći potpuno vlasništvo nad Petrokemijom, te čekaju da se država očituje o svojim namjerama o prodaji udjela koje ima u vlasništvu. Izravno, preko CERP-a, država u Petrokemiji posjeduje 17,9 posto dionica, te još 27,27 posto preko Fonda za financiranje razgradnje Nuklearne elektrane Krško, Janafa i Plinacra.

CERP je svoj paket već jednom pokušao ponuditi na prodaju, no bez rezultata, jer je ponuđen po očito previsokoj cijeni, debelo iznad nominalne vrijednosti (305 milijuna kuna). Nadležnim ministarstvima Yildirim je dostavio prijedlog da se izjasne o prodaji dionica ili uključivanju u investicije.

Prema neslužbenim informacijama, novi vlasnik već je priskočio s pozajmicama, te očekuje da i drugi najvažniji suvlasnici učine isto. Prema neslužbenim informacijama, u Vladi nisu jednoglasni oko izlaska iz Petrokemije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close