Petina bolnica u 2021. još nije platila drogerijama za lijekove

Autor: Marija Crnjak , 24. ožujak 2021. u 22:00
Dugovi javnog zdravstva za lijekove na recept jučer dosegnuli 6,5 mlrd. kn/V. ŽGANEC ROGULJA/PIXSELL

Ante Mandić, predsjednik Udruge ljekarnika kaže da dug prema ljekarnama nikad nije tako brzo rastao, od 70-80 dana lani danas je na više od 160 dana.

S jučerašnjim danom ukupni dug javnog zdravstva za lijekove na recept doseže 6,5 milijardi kuna, i samo od prosinca do kraja veljače narastao je za više od 900 milijuna kuna, a čak 20% bolnica od početka godine potpuno je prestalo s plaćanjem lijekova.

Na to su u srijedu upozorili predstavnici svih u lancu opskrbe lijekova okupljeni u Hrvatskoj udruzi poslodavaca, od proizvođača do ljekarnika.

“Naše se članice, i veledrogerije i ljekarne i proizvođači lijekova nalaze u vrlo ozbiljnoj poslovnoj situaciji jer mnoge uskoro neće moći servisirati obveze prema dobavljačima, a onda dolazi u pitanje i sustava opskrbe lijekovima“, upozorio je Mihael Furjan, predsjednik HUP-a i Uprave Plive.

Diana Percač, predsjednica HUP-ove Koordinacije veledrogerija podsjetila je da su veledrogerije morale pokrenuti zaštitne mehanizme, te sada gotovo dnevno jedna nova bolnica ulazi u poseban režim isporuke lijekova i medicinskih proizvoda.

“Trenutačno ih je 22 i očekuje se da će se od početka travnja ovaj model početi primjenjivati na većinu bolnica u RH. Drugim riječima, zdravstveni sustav zbog neplaćanja već funkcionira ograničeno te tražimo hitno podmirenje duga za već isporučene lijekove i medicinske proizvode.

U protivnom, veledrogerije će u idućim tjednima biti prisiljene pokrenuti tužbe i blokade, ako se uskoro ne nađe rješenje za stabilnost zdravstvenog sustava”, rekla je Percač.

Ante Mandić, predsjednik Udruge ljekarnika kaže da dug prema ljekarnama nikad nije tako brzo rastao, od 70-80 dana lani danas je na više od 160 dana.

Komentirajte prvi

New Report

Close