‘Šerifu’ i Pervanovim tvrtkama najviše trupaca u 2024.

Autor: Marija Brnić , 23. siječanj 2024. u 06:44
Pervanove tvrtke moći će s HŠ i za 2024. ugovoriti kupnju/D. Javorović/PIXSELL

Hrvatske šume donijele odluku o raspodjeli trupaca u 2024.

Hrvatske šume objavile su odluku o raspodjeli drvnih trupaca koje će prerađivačima i proizvođačima prodavati u 2024. po povoljnijim cijenama od tržišnih. Po posebnom modelu raspodjele, koji se primjenjuje već sedmu godinu, a na temelju natječaja koji je raspisan polovicom studenog, najveći broj prijavljenih tvrtki i obrtnika zadovoljio je uvjete i ostvarit će pravo na kupnju identične količine trupaca kao i u 2023.

A to znači da će od ukupne količine od 2,3 milijuna kubičnih metara drvnih trupaca, koji će se prema konačnim podacima raspodijeliti između 451 kupca, najveći dio biti u prilici kupiti standardno najveći kupci.

Među njima pojedinačno gledajući uvjerljivo prednjači – Šerif Export-Import. Toj je tvrtki odobreno da i u ovoj godini može kupiti gotovo 127 tisuća kubnih metara trupaca, uglavnom bukve. Značajnije količine prodat će se Bjelin Spačvi (50,8 tisuća kubika) i Stolariji Ratković (50 tisuća), a gotovo 50 tisuća odobreno je i tvrtki Drvodjelac iz Ivanca.

2,3

milijuna kubičnih metara drvnih trupaca ukupna je količina na raspolaganju za 2024.

Više od 40 tisuća kubnih metara trupaca odobreno je još i za kupce Bjelin, te Bjelin pogon Ogulin i Spin Valis. Potonje su tvrtke u vlasništvu poduzetnika Darka Pervana, lidera u hrvatskoj drvnoj industriji, čija grupacija će zapravo biti i glavni kupac trupaca od Hrvatskih šuma.

Najveći dio manji proizvođači
Natječaj Hrvatskih šuma ne priječi da se tvrtke koje su vlasnički povezane ne mogu natjecati, već je kriterij isključivo prodaja pojedinoj tvrtki i po osnovu dokazanih fakturiranih računa za 2023. Pervanove tvrtke tako će moći s Hrvatskim šumama i za 2024. ugovoriti kupnju gotovo 180 tisuća kubnih metara vrijedne sirovine.

No, najveći dio kupaca, njih 400-tinjak, manji su proizvođači i prema objavljenim podacima, količine koje će ugovoriti su ispod 10 tisuća kubnih metara. Odluke o raspodjeli godišnjih količina trupaca standardno izazivaju i nezadovoljstvo među kupcima iz drvne industrije pa će tako zasigurno biti i ove godine. Već godinama je u javnosti najpoznatiji slučaj poduzetnika Nikole Požgaja i njegovih tvrtki, koje po odlukama Hrvatskih šuma iz prethodnih godina nisu zadovoljavale propozicije natječaja, ali su za 2023. ipak uspjele doći u priliku ugovoriti značajne količine.

Najmanje za najveću složenost

Najveći dio onih kojima su odobrene manje količine su mali kupci, a uvjerljivo je najmanje učešće onih koji se bave proizvodnjom najveće složenosti proizvoda. Među takvima je i Prostoria.

No, ove godine jedna od njih, Massive Flooring, potpuno je eliminirana iz natjecanja, dok je drugim dvjema, Massive Lumber i Massive Panels, osjetno srezana količina u usporedbi s odobrenom količinom iz 2023. i prijavljenom za ovu godinu. Massive Panelsu je tako odobrena tek polovica od količine od prije godinu dana, 12 tisuća, dok će Massive Lumberu ugovor biti ponuđen tek za 5 posto količine iz 2023., niti tisuću kubičnih metara.

Po objašnjenju Hrvatskih šuma, na uloženu Požgajevu žalbu za tražene količine za 2024. ove tvrtke nisu ispunile uvjete iz natječaja. Manje količine za ovu godinu ugovorit će se i s još nekim većim proizvođačima, poput DI Klana, Finvesta, Pan Parketa, pa i tvrtki PPS Galeković i PPS Majur, koje su u vlasništvu obitelji Filipa Galekovića, aktualnog predsjednika Udruženja drvno-prerađivačke industrije pri HGK-u.

Podmiriti obaveze
Najveći dio onih kojima su odobrene manje količine su mali kupci, a uvjerljivo je najmanje učešće onih koji se bave proizvodnjom najveće složenosti proizvoda. Među takvima je i jedan od najpoznatijih brendova namještaja Hrvatske, Prostoria, kojoj je odobreno nešto manje od 2500 kubnih metara trupaca.

Odbijeno je, kako je vidljivo iz objavljenih podataka Hrvatskih šuma, bilo ukupno 20 tvrtki, a nekolicini su u postupku žalbe uvaženi argumenti i ipak odobrene tražene količine. Među njima nije Požgaj niti ostali veći proizvođači.

Natječajem su odobrene i količine novim korisnicima, a riječ je o njih desetak, kojima su odobrene male količine vrijedne sirovine. Ugovore za kupnju trupaca uz povoljnije cijene od tržišnih tvrtke će potpisivati u naredna tri tjedna, do 15. veljače, a do tada, kako upozoravaju Hrvatske šume, sve obveze prema državnoj tvrtki trebaju biti podmirene.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Trupe su pojam za brojnost u vojnoj sili a u drvnoj industriji i šumarstvu se uglavnom spominje “trupac,ili trupci”

New Report

Close