Ovo je top 10 hrvatskih izvoznih proizvoda

Autor: Božica Babić , 07. kolovoz 2014. u 13:54
Foto: Nel Pavletić/PIXSELL

Izvoz voća za jelo u tonama je rastao sa 849 na 6304, a vrijednosno sa milijun na 4,3 milijuna američkih dolara uz dominaciju jabuka i agruma.

Iako se još uvijek ne radi o velikim brojkama rezultat izvoza ostvaren u prvom kvartalu ove godine naspram istog razdoblja u 2013. godini sa boljim učinkom iskazanim kroz više zarađenih 65 milijuna dolara zapljusnuo je optimizmom kompanije iz poljoprivredno-prehrambenog sektora. U konkretnim brojkama ovogodišnji izvoz u spomenutom je razdoblju donio prihod u visini 378 milijuna dolara dok je u prvom tromjesečju 2013. iznosio 313 milijuna.

Bolji rezultat u EU

Ohrabruje i činjenica da je zabilježen rast izvoza na svim najvažnijim tržištima. Tako je na zajedničkom tržištu ostalih 27 članica Europske unije trgovanje povećano za 45 posto, odnosno sa 109 na 158 milijuna dolara. Gleda li se skupina zemalja EU 12 rezultat je još bolji, prihod je veći za 52 posto te je na kraju ožujka ove godine iznosio 73 milijuna dolara. Vrijednost prodaje prehrambenog asortimana na tržištu EU 15 rasla je pak 38 posto, na 85 milijuna dolara.

Unatoč strahu i iskazivanom pesimizmu od strane mnogih domaćih tvrtki iz prehrambene djelatnosti, vezanom uz tržišta zemalja regije uključenih u okvire Cefte budući da je pristupanjem u članstvo EU glavnina hrvatskih proizvoda godinama uspješno prodavanih na tom prostoru došla pod režim vrlo visokih carina, i tamo je zabilježen plus. Ukupan izvoz u Ceftu rastao je za 11 posto, sa 125 na 139 milijuna dolara. Pad je zabilježen samo na bosansko-hercegovačkom tržištu i to od svega pet posto pa je uprihođeno ne 80 milijuna dolara koliko je izvoz donio lani nego 76 milijuna.

Istodobno je zabilježen rast od čak 50 posto u Srbiju, zaključno s ožujkom u izvozu su ostvarena 32 milijuna dolara. Za četvrtinu bolji izvozni učinak zabilježen je ove godine u odnosu na lani u trgovanju s Kosovom, s Crnom Gorom je veći za 31 posto, a s Albanijom za čak 145 posto Na listi top pet izvoznih tržišta za hrvatske prehrambene kompanije nanizale su se susjedna nam Bosna i Hercegovina kao prva, slijedi je Slovenija sa 43 milijuna USD dok je Japan kamo plasiramo ukupan uzgoj tuna treći sa 39,9 milijuna. Italija je četvrta sa 36,7 milijuna USD, a Srbija peta.

Saudijska Arabija i Norveška

Od ostalih tržišta vrijedi spomenuti Saudijsku Arabiju gdje je izvoz između dva ožujka rastao sa tri na 7,2 milijuna dolara. Norvešku kamo je lani hrane izvezeno za 242 tisuće dolara, a ove godine za 4,4 milijuna USD. Tom krugu pripada i izvoz u Indoneziju, uvećan je sa 166 tisuća USD na 3,8 milijuna USD.

Izvoz tuna u Japan ostaje i dalje perjanica s najboljim učinkom, no ove su godine zabilježeni odlični pomaci kod još nekoliko proizvoda. Tako je izvoz živih svinja i količinski i vrijednosno uvećan za oko 150 posto, u dolarima je taj pomak iskazan sa 2,8 na 7,2 milijuna. Isti trend evidentan je i kod svinjskog mesa, dok je lani u tri mjeseca izvoz dao prihod od samo 759 dolara u istom razdoblju ove godine donio je 2,7 milijuna USD. Optimizma daje i ukupan izvoz mesa i klaoničkih proizvoda, između dva ožujka zarada je rasla sa 6,3 na 13 milijuna dolara.

U biljnoj proizvodnji, te prerađevinama voća i povrća također ima nekoliko uspješnica. Listu vodi kukuruz kojeg je lani izvezeno 8,5 tisuća tona za 10,3 milijuna USD, ove godine 77,7 tisuća tona za 26 milijuna dolara. Slijedi soja s rastom količina sa tisuću i 300 tona na 21,3 tisuće tona te u dolarima sa 937 tisuća na 13,3 milijuna USD. Izvoz voća za jelo u tonama je rastao sa 849 na 6304, a vrijednosno sa milijun na 4,3 milijuna USD uz dominaciju jabuka i agruma. 

Komentari (3)
Pogledajte sve

Gdje pak raste kakaovac u Hrvatskoj …Pa, zar nije to top lista
HRVATSKIH proizvoda…porijeklom ..s ovih područja ….?

” Listu vodi kukuruz kojeg je lani izvezeno 8,5 tisuća tona za 10,3 milijuna USD, ove godine 77,7 tisuća tona za 26 milijuna dolara.”

WTF??

hm, vidjet ćemo kako će se ruske protusankcije odraziti na cromaris i na naš izvoz ribe [emo_naivan]
http://www.tportal.hr/vijesti/biznis/345708/Ovi-hrvatski-brendovi-vise-ne-mogu-u-Rusiju.html

New Report

Close