Peović: Uvoze strani radnici bez ikakve kontrole, samo da bi se omogućilo spuštanje cijene radne snage

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. travanj 2023. u 11:24
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Peović je rekla kako imaju fotografije radnika iz Nepala koji spavaju na betonu u sobi bez prozora, ujutro rade na  građevini, a popodne za Wolt, što nitko ne kontrolira.

Zastupnica Radničke fronte Katarina Peović najavila je u utorak da će Klub RF-a i HSS-a predložiti izmjene Zakona o strancima, kojima bi se uvjeti rada stranih radnika izjednačili s uvjetima rada domaćih, upozorivši da mnogi strani radnici žive i rade u robovlasničkim uvjetima.

Peović je na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru rekla da će izmjenama zakona tražiti da se ukine tzv. test tržišta rada, koji je uveden 2020. godine. To je omogućilo da se u zanimanjima koja nisu deficitarna uvoze strani radnici bez ikakve kontrole, samo da bi se poslodavcima omogućilo spuštanje cijene radne snage.

Također, tražit će da se uvjeti rada stranih radnika izjednače s uvjetima rada domaćih radnika, da primaju plaće koje su u prosjeku te branše u Hrvatskoj te da im se od bruto plaće ne oduzima za najam vozila, smještaj i sl.

Peović je podsjetila da je prije tri godine donesen Zakon o strancima koji je potpuno liberalizirao uvoz stranih radnika u Hrvatsku. Tada je upozoreno da je uvoz strane radne snage najbolji put za snižavanje cijene domaće radne snage, a strani radnici se dovode u robovlasničke radne uvjete bez ikakve kontrole.

I to se sada dogodilo, a u Hrvatskoj trenutno radi više od 120.000 stranih radnika iz Nepala, Filipina i Indije, kaže.

Taj je zakon također omogućio sistemsku korupciju i sada, posredstvom njega, u Hrvatskoj praktički imamo suvremeno robovlasništvo.

Peović je rekla kako imaju fotografije radnika iz Nepala koji spavaju na betonu u sobi bez prozora, ujutro rade na  građevini, a popodne za Wolt, što nitko ne kontrolira.

Komentirajte prvi

New Report

Close