PDV u drugom kvartalu potonuo 34%, koliko se za ljeta oporavio?

Autor: Jadranka Dozan , 19. kolovoz 2020. u 22:00
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Najnovije brojke o fiskaliziranom prometu kažu da je od početka epidemije (posljednjeg tjedna veljače) do ovog tjedna iznos računa premašio 81 milijardu dok je u isto vrijeme lani bio nepunih 100 milijardi ili 18,3 milijarde veći

Ministar financija Zdravko Marić za prvu je sjednicu Vlade nakon ljetne stanke najavio izvješće o stanju proračuna. Prema posljednjim dostupnim podacima, državna je blagajna na polugodištu bila u minusu 16,7 milijardi kuna, što je rezultat 60,3 milijarde ostvarenih prihoda i nešto više od 77 milijardi rashoda. O proračunskoj dinamici u međuvremenu ministar je jučer rekao samo da su podaci o fiskalizaciji za srpanj i dosadašnji dio kolovoza nešto bolji od prvotnih očekivanja, dok je o rashodima ponovio da se financira samo najnužnije za funkcioniranje države.

Najnovije brojke o fiskaliziranom prometu kažu da je od početka epidemije (posljednjeg tjedna veljače) do ovog tjedna iznos računa premašio 81 milijardu dok je u isto vrijeme lani bio nepunih 100 milijardi ili 18,3 milijarde veći. U protekla dva tjedna kolovoza vrijednost fiskaliziranih računa bila je 8,93 milijarde ili 14% manja od 10,4 mlrd. u usporedivom razdoblju lani.

Kako se ljeto odrazilo na prihode proračuna u dosadašnjem dijelu drugog polugodišta, u prvom redu kroz PDV e trošarina, trebali bismo čuti danas. Usporedbe radi, prihod od PDV-a u prvom polugodištu je pao 12,8% ili gotovo tri milijarde kuna (20,5 prema 23,5 mlrd.), s tim da je u prvom tromjesečju bio oko 1,3 milijarde kuna veći nego lani, da bi u drugom kvartalu potonuo u odnosu na isto razdoblje 2019. čak 34% ili 4,3 milijarde kuna, na 8,4 milijarde.

S obzirom na datum, međutim, u resoru ministra Marića već su okrenuti pripremama proračuna za iduću godinu, a kako su najavljene još neke porezne promjene veoma brzo u Katančićevoj moraju zgotoviti i u javnu raspravu pustiti i prijedloge pratećih zakonskih izmjena.

Komentirajte prvi

New Report

Close