Pavić o kritikama na mirovinsku reformu: “To su udarci ispod pojasa”

Autor: Poslovni.hr , 03. srpanj 2018. u 08:15
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Ima se za avione, spojite agencije i fondove – samo su neke od kritika na račun ministra Pavića.

Dobar dio proteklog tjedna prošao je u znaku mirovinske reforme nako što je ministar Pavić budućim umirovljenicima servirao plan koji većini nije sjeo. Jutros je oporba u Saboru tražila da ministar dođe i odgovori na njihova pitanja, piše N1.

To se nije dogodilo, ali ministar je odgovarao na pitanja novinara ispred Vlade – predstavljen je tek inicijalni prijedlog reforme, još će se raspravljati a mi smo htjeli – osvijestiti javnost o veličini problema. Čini se da ministar Pavić radi korak unatrag.

Udarci ispod pojasa – tako ministar Pavić naziva sve kritike na mirovinsku reformu koju je prvo pustio u dvije dnevne novine.

"Ono što sam se medijima i svima zahvalio da smo stavili u fokus javnosti probleme, a posebice to da oni koji idu u sljedećih 10 do 15 godina u mirovinu da će imati 500 kuna manje mirovine u prosjeku od sadašnjih umirovljenika za koje znamo da su mirovine male", kaže Marko Pavić, ministar rada i mirovinskog sustava.

Ima se za avione, spojite agencije i fondove – samo su neke od kritika na račun ministra Pavića.

Sramežljivo ga brani ministar financija.

"Naravno da uvijek kada imamo proračun i kada radimo realokaciju sredstava i resursa uvijek će biti onih, to je u redu, to je opravdano, dio demokratskog dijaloga da netko kaže zašto ste za ovo, a niste za ono", kaže Zdravko Marić, ministar financija.

No taj odgovor ni Pavić ni Marić još uvijek ne nude. Zato sindikati polako počinju razmišljati o novim prosvjedima.

"Da bismo mogli poslati dobru poruku onda moramo svi zajedno biti i negdje vani. Ako se ta poruka ne čuje za stolom onda je očito da je treba poslati s ulice pa da ponovno sjednemo za stol i razgovaramo", kaže Krešimir Sever, Nezavisni hrvatski sindikati.

Komentari (8)
Pogledajte sve

Probni balon. Ništa od toga.
Osim toga, mislim da je njihov cilj eventualno upecati nekoliko milijardi kuna od onih koji su štedjeli u drugom stupa manje od 15 do 20 godina. Njima bi taj dodatak od 27% nešto značio.
Onima u budućnosti koji su štedjeli 30 do 40 godina penzija iz drugog stupa bi svakako bila značajno veća od tog dodatka.
Dodatno treba uzeti u obzir da se taj dodatak prima samo za života, znači svojih 70-80 mjeseci prosječno, od umirovljenja sa 65-67 do smrti sa 73-74 godine. A ostatak novca do prosječno 216 mjeseci, na koliko se dijeli ušteđeni novac u drugom stupu, je pak nasljedan i isplaćuje se nasljednicima u kešu, u cijelosti.
Zato je ta njihova priča o dalekosežnosti reforme zapravo samo mamac da se papirnato otpiše 10-20 mlrd javnog duga što bi bilo nekih 5%, plus smanjenje od 3% u ovoj i 3% u idućoj godini te bi na taj način došli do 67-68% javnog duga u 2020, a kriterij za eurozonu je 60%. Znači blizu smo i možemo aplicirati te moliti da nas puste unutra.
I to je cijeli smisao ove operacije.


Debeli dječak je u čudu!

bio bi dobar za popa, samo uzima, ništa ne vraća

Debeli dječak je u čudu!

ova pljačka se pomno prati

New Report

Close